- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bonusul de inflaţie de 3.000 de euro. Câţi angajatori îl plătesc şi ce români pot beneficia de acesta

09 Jan, 20:01 • Russo George
Suma maximă cu care companiile din Germania îşi pot plăti angajații ca primă de inflație, fără taxe și impozite, este de 3.000 de euro. Plata specială admisă este menită să ajute angajații care se confruntă cu creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente.
Bonusul de inflaţie de 3.000 de euro. Câţi angajatori îl plătesc şi ce români pot beneficia de acesta

Bonusul de inflaţie nu este, însă, obligatoriu, ci depinde de bunăvoinţa angajatorilor. Acesta este disponibil atât pentru angajații cu normă întreagă, cât și pentru angajați cu normă parțială. De asemenea, bonusul nu este legat de o relație de muncă activă.

Asta înseamnă că, de îndată ce societatea decide să plătească bonusul de inflație, vor avea dreptul și angajații care se află în concediu pentru creșterea copilului sau în concediu medical sau indemnizație de boală. Dacă angajatorul decide să îl plătească, toate persoanele angajate în companie trebuie să îl primească. În principiu, însă, este posibilă plata unor sume diferite.

Potrivit unui studiu al Institutului Ifo, aproape trei sferturi (72%) dintre angajatori le-au plătit deja angajaților acest bonus neimpozitat. Alți 16% plănuiesc să plătească acest bonus în curând.

Guvernul federal a reglementat acest bonus în octombrie 2022, ca parte a celui de-al treilea pachet de ajutor, având în vedere creșterea prețurilor la energie.

„Motivul plății acestui bonus este, mai presus de toate, un nivel mai ridicat de motivație în rândul angajaților”, a spus expertul Ifo, Daria Schaller. În 27% dintre cazuri, plata face parte și dintr-un contract colectiv. Doar 12% dintre cei chestionați nu au dorit să plătească un bonus.

Citeşte şi: Noi măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre acestea, suspendarea ajutorului financiar pentru șomerii care refuză să se angajeze două luni la rând

Pe măsură ce dimensiunea companiei se mărește, crește disponibilitatea de a plăti un bonus de compensare a inflației: 93% dintre companiile cu 500 sau mai mulți angajați și 84% dintre companiile mai mici îl acordă.

71% dintre managerii de resurse umane chestionați văd bonusul ca pe o oportunitate suplimentară de a motiva angajații. Peste jumătate (56%) profită de avantajul fiscal. 49% menționează competitivitatea lor pe piața muncii drept motiv.

„Companiile mici se concentrează în primul rând pe motivarea forței de muncă, în timp ce companiile mari plătesc mai des atunci când se încheie un contract colectiv”, a mai spus Schaller.

Posibilitatea de a plăti acest bonus este valabilă până la sfârșitul anului 2024. Aceasta este o plată voluntară. În unele contracte colective, s-a decis ca bonusul să fie general obligatoriu, precizează Ziarulromânesc.de.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a decis! Legea care se va implementa în toate magazinele. Se aplică până la 31 ianuarie 2024