- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cererea de energie acoperită în procent mai mare de energia eoliană. Tranziția spre eco este din ce în ce mai clară

06 Jun, 15:57 • Cornel Ghimeșan
Dacă ne referim la zona de energie eoliană, în primele cinci luni ale anului energia verde a acoperit aproximativ 18% din cererea de energie europeană.
Cererea de energie acoperită în procent mai mare de energia eoliană. Tranziția spre eco este din ce în ce mai clară

Măsurile luate în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, darși energia erde, au dus la echilibrarea și calmarea prețului de la începutul acestui an.

Citește și: Metoda simplă ca să reduci consumul aparatului de aer condiționat. Cum să plătești mai puțini bani pe facturile la energie

Aceste scăderi extreme ar putea destabiliza din nou piața, generând o volatilitatea care poate avea efecte negative. Dacă ne referim la planul local, datele furnizate de bursa de energie OPCOM demonstrează că în primele patru luni ale anului 2023 preţul mediu spot a fost de 596 lei/MWh, mult sub media de 1.025 lei/MWh din 2022. Totodată, conform datelor publicate de OMV Petrom pentru primul timestru al anului 2023, cererea de energie a fost cu 10% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut.

alte cuvinte, impactul facturilor uriașe asupra consumatorilor industriali dar și al iernii atipice și călduroase a făcut ca cererea să fie cu 10% mai scăzută comparativ cu anul trecut. Pertotal, anul 2022 a adus o reducere a cererii de energie la 8% la nivel local. Pe de altă parte, la nicel european, acest procent s-a ridicat la doar 3%.

Tranziție către energie verde – un necesar

Dacă ne referim la zona de energie eoliană, în primele cinci luni ale anului energia verde a acoperit aproximativ 18% din cererea de energie europeană, cu două procente mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată calculele ZF făcute pe baza datelor zilnice publicate de WindEurope. Ba mai mult de atât, au existat chiar și zile când au fost atinse recorduri absolute. Concret, pe 15 ianuarie 35% din toată energie consumată la nivel european au venit din proiectele eoliene onshore şi offshore.

În prezent, România are circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană care anul trecut au asigurat 12% din producţia de energie. Cel mai recent studiu realizat de WindEurope, cea mai puternică organizaţie la nivel european al cărei scop este promovarea intereselor industriei eoliene, arată că deşi capacitatea proiectelor puse în funcţiune anul trecut în UE a fost mai mare decât cea din 2021, aceasta este sub ceea ce ar trebui să se monteze dacă se doreşte atingerea ţintelor de mediu din 2030.

Circa 87% din noile puneri în funcţiune au fost pe uscat (onshore), cu Germania, Suedia şi Finlanda construind cele mai multe proiecte eoliene.

Citește și: Achiziție record la Distribuţie Energie Electrică România. 64 de milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult