- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cine este de vină că România nu a intrat complet în Schengen? Răspunsul dat de 60% dintre români

26 Apr, 08:44 • Adrian Popovici
60% dintre români consideră că țara noastră a satisfăcut toate criteriile pentru aderarea cu granițele terestre în Spațiul Schengen, însă unele state europene blochează decizia din considerente economice.
Cine este de vină că România nu a intrat complet în Schengen? Răspunsul dat de 60% dintre români

Aderarea în spațiul european de liberă circulație a fost unul dintre obiectivele pe care țara noastră și le-a asumat odată cu aderarea în 2007 la Uniunea Europeană. Deși Air Schengen a reprezentat un pas în această direcție, decizia Consiliului European i-a dezamăgit pe mulți dintre românii care sperau și la o includere cu granițele terestre. Mai mult de două treimi dintre concetățeni consideră că România a îndeplinit toate condițiile pentru a fi inclusă în spațiul Schengen cu granițe terestre, însă unele țări europene refuză aderarea țării noastre din considerente economice, conform unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro.

După cum arată sondajul citat, 30.1% dintre români cred că România nu a fost încă admisă în spațiul Schengen cu granițele terestre deoarece țara noastră nu a satisfăcut toate cerințele necesare. Însă, 60.1% sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile și că unele state europene îi blochează accesul complet din considerente economice. Trebuie precizat și că 9.8% nu au o opinie sau nu au răspuns la această întrebare.

Citește și: Ce pierderi financiare a avut România din cauza neintrării în Schengen terestru: „Trebuia să aderăm la 10 ani de la intrarea în UE”

Schengen aerian
Aer Schengen 

Românii, nemulțumiți de decizia europenilor pe tema Schengen

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, explică faptul că cei mai mulți dintre români (60%) consideră că aderarea parțială la spațiul Schengen este rezultatul deciziilor politice din unele state europene. Doar 30% dintre respondenți cred că România nu a îndeplinit toate criteriile necesare pentru aderarea cu granițele terestre.

Nemulțumirea populației pe această temă rămâne înaltă și complet justificată, explică cercetătorul, având în vedere că nici blocarea de ani de zile a accesului la spațiul de liberă circulație, nici aderarea parțială nu au fost explicate în mod credibil de către puținele state ostile României.

Acest sentiment este amplificat de faptul că, în prezent, o singură țară, Austria, blochează aderarea cu granițele terestre, majoritatea statelor membre și toate instituțiile europene exprimând în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a României la spațiul de liberă circulație.

„Majoritatea românilor (60%) este de părere că aderarea parţială la spaţiul Schengen (fără graniţe terestre) este determinată de blocajul unor state europene la adresa României. Doar 30% cred că România nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu graniţele terestre.

Frustrarea populaţiei pe acest subiect rămâne una ridicată şi pe deplin justificată în condiţiile în care nici blocarea ani de zile a accederii la spaţiul Schengen, nici aderarea parţială nu au fost explicate în mod credibil de puţinele state ostile României.

Acest sentiment este amplificat şi de faptul că în acest moment, o singură ţară, Austria, blochează aderarea cu graniţele terestre, majoritatea statelor membre, precum şi toate instituţiile europene exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a ţării noastre la spaţiul Schengen”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Citește și: Klaus Iohannis, despre românii controlați pe aeroporturile din Paris și Viena. „Nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen”