Știri externe

Comisia Europeană, anunț de ultimă oră pentru cetățenii moldoveni: ”Vor beneficia în continuare de regimul fără vize în statele spaţiului Schengen”

06 Dec, 21:20 • Cornel Ghimeșan
Cetăţenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize în statele spaţiului Schengen. Acest lucru a fost confirmat marți după ce Comisia Europeană a publicat cel de-al cincilea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că Republica Moldova a întreprins toate acţiunile necesare în vederea realizării recomandărilor formulate în raportul precedent.
Comisia Europeană, anunț de ultimă oră pentru cetățenii moldoveni: ”Vor beneficia în continuare de regimul fără vize în statele spaţiului Schengen”

Raportul publicat de Comisia Europeană conţine o evaluare detaliată a evoluţiilor în domeniul migraţiei, azilului şi readmisiei, dar şi cooperării juridice, ordinii publice şi securităţii. Acesta pune  accentul pe implementarea recomandărilor Comisiei Europene formulate în cel de-al patrulea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize din 4 august 2021, potrivit Agerpres.

Citește și Austria se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ce decizii a luat și Olanda

Comisia Europeană, anunț de ultimă oră pentru cetățenii moldoveni

Documentul Comisiei Europene vizează statele Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia) şi Parteneriatului Estic (Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), care beneficiază de regim fără vize cu UE.

Totodată, raportul privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize formulează un şir de recomandări specifice pentru fiecare stat în parte. În cazul Republicii Moldova recomandările Comisiei Ruropene se referă la:

  • Continuarea ajustării campaniilor de informare dedicate regimului fără vize la profilurile migraţionale relevante, inclusiv la grupurile vulnerabile, persoanele, care depăşesc perioada de şedere legală în Uniunea Europeană, şi persoanele, care depun cereri nemotivate de azil în statele membre ale Uniunii Europene;
  • Divizarea clară a atribuţiilor autorităţilor de prevenire şi combaterea a corupţiei, care investighează cazurile de corupţie la nivel înalt, precum şi consolidarea coordonării în cadrul autorităţilor respective;
  • Finalizarea armonizării legislaţiei naţionale la legislaţia UE în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, adoptarea actelor normative de punere în aplicare a legii privind sancţiunile pentru încălcările în domeniul prevenirii spălării banilor şi implementarea recomandărilor Comitetului de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului (MONEYVAL);
  • Sporirea eforturilor de combatere a crimei organizate, inclusiv a anumitor reţele de organizare a migraţiei ilegale şi de contrabandă de mărfuri în Uniunea Europeană, în cooperare strânsă cu instituţiile Uniunii Europene, statele membre ale Uniunii Europene şi partenerii internaţionali;
  • Consolidarea eforturilor de combatere a fraudei bancare prin adoptarea strategiei naţionale de recuperare a bunurilor infracţionale şi stabilirea unui mecanism nou şi eficient pentru îngheţarea, sechestrarea, confiscarea şi valorificarea activelor infracţionale.

Mai mult, Comisia Europeană continuă să menţină pe lista recomandărilor specifice pentru fiecare stat vizat de raportul său îndemnul de a alinia politicile acestora în domeniul vizelor la Lista ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta este valabil și în cazul Republicii Moldova.

Citește și Oficial: Austria interzice accesul României în Schengen. Reacția ministrului de Interne de la Viena

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult