- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Comisia Europeană caută noi furnizori de materii prime pentru industria UE. Antreprenorii, chemați să-și spună părerea

17 Apr, 19:17 • Adrian Popovici
Comisia Europeană a lansat un sondaj adresat întreprinderilor şi altor părţi relevante interesate de punerea în comun a cererii şi de conectarea cererii şi ofertei de materii prime strategice.
Comisia Europeană caută noi furnizori de materii prime pentru industria UE. Antreprenorii, chemați să-și spună părerea

Comisia Europeană a anunțat lansarea unui sondaj adresat întreprinderilor și altor părți interesate relevante în legătură cu punerea în comun a cererii și conectarea acesteia cu oferta de materii prime strategice. Această măsură a fost comunicată printr-un comunicat oficial emis de Executivul comunitar, transmite Agerpres.

Sondajul are scopul de a evalua nevoile și perspectivele diferitelor sectoare economice în ceea ce privește materiile prime esențiale pentru funcționarea lor și de a identifica posibilele căi de a îmbunătăți accesul și utilizarea acestora. În acest fel, Comisia Europeană urmărește să colecteze date și informații esențiale pentru elaborarea unor politici și strategii eficiente în domeniul materiilor prime strategice care să ia în calcul nevoile pieței.

Informațiile colectate prin acest sondaj realizat de Comisia Europeană ar trebui să joace un rol crucial în dezvoltarea viitorului mecanism de agregare a cererii și de corelare pentru materiile prime strategice, conform prevederilor incluse în Regulamentul privind materiile prime critice.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus. Când va fi acordat ajutorul de 2,5 miliarde de euro 

Comisia Europeană: UE are nevoie de o aprovizionare sigură și sustenabilă

După cum explică oficialii din Comisia Europeană, UE se află în situația în care are nevoie de un acces sigur, diversificat, durabil și la prețuri accesibile la materii prime critice, esențiale pentru sectoare strategice cum ar fi industria „net zero”, industria digitală, industria aerospațială și apărarea.

În vederea consolidării securității aprovizionării cu aceste materii prime vitale, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în discursul privind starea Uniunii din 2023 crearea unui mecanism de agregare a cererii și de corelare pentru materiile prime strategice. Această inițiativă vine în urma succesului obținut de un mecanism similar implementat pentru gazul natural în cadrul Platformei energetice a UE.

Noul mecanism este parte integrantă a Regulamentului privind materiile prime critice, care urmează să intre în vigoare în săptămânile următoare. Acesta va acoperi diverse aspecte ale lanțului de valoare al materiilor prime strategice, incluzând extracția, prelucrarea și reciclarea acestora. Sondajul rămâne deschis pentru contribuții până la data de 7 mai 2024, transmite Comisia Europeană.

Citește și: Călătorii gratuite cu trenul pentru tineri. Comisia Europeană pune la bătaie 35.500 de permise de călătorie