Concedieri 2025. Producătorul auto suedez Volvo Cars continuă seria restructurărilor demarate în luna aprilie, în special din rândul personalului administrativ. Decizia vine în contextul în care compania se confruntă cu costuri ridicate, o scădere a cererii pentru vehicule electrice și incertitudini comerciale internaționale, potrivit Reuters.
Concedierile fac parte dintr-un efort mai amplu de relansare a prețului acțiunilor, aflat la un nivel foarte scăzut, și de stimulare a cererii prin reorganizarea operațiunilor și reducerea costurilor.
Directorul general Håkan Samuelsson a lansat, în aprilie, un program de reducere a costurilor în valoare de 18 miliarde de coroane suedeze (1,9 miliarde de dolari). Planul prevede o reducere semnificativă a personalului administrativ, care reprezintă 40% din forța de muncă a companiei.
„Este vorba de posturi administrative din aproape toate departamentele, inclusiv cercetare-dezvoltare, comunicare, resurse umane,” a declarat Samuelsson pentru Reuters vineri. „Așadar, este o măsură extinsă, iar reducerea este una considerabilă. Cred că este o decizie sănătoasă pentru companie – ne va aduce economii și va crea spațiu pentru ca oamenii să își asume responsabilități mai mari”, a precizat managerul.
Citeste si Concedieri în masă la Microsoft! Compania disponibilizează aproape 7.000 de angajați
Noul director financiar al Volvo Cars, Fredrik Hansson, a precizat că toate departamentele și locațiile companiei vor fi afectate, însă cele mai multe disponibilizări vor avea loc în Gothenburg, sediul central al companiei.
„Procesul este gândit pentru a ne face mai eficienți din punct de vedere structural, iar modul în care se va aplica va varia ușor în funcție de departament. Dar nu vom lăsa nicio zonă neanalizată”, a spus Hansson.
Potrivit unui comunicat al companiei, concedierile reprezintă aproximativ 15% din personalul de birou, iar costurile unice de restructurare se vor ridica la 1,5 miliarde de coroane suedeze.
Având cea mai mare parte a producției localizată în Europa și China, Volvo Cars este mai vulnerabilă în fața noilor tarife impuse de SUA decât mulți dintre rivalii săi europeni. Compania a avertizat deja că ar putea deveni imposibil să mai exporte în SUA modelele sale cele mai accesibile.
Citeste si Bursele europene cresc după amânarea tarifelor americane. Sectorul auto își revine puternic
În contextul acestor măsuri, compania și-a retras prognoza financiară, invocând volatilitatea piețelor, scăderea încrederii consumatorilor și tarifele comerciale care afectează industria auto la nivel global.
Vineri, președintele american Donald Trump a amenințat cu impunerea unui tarif vamal de 50% pentru importurile din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie, însă luni a amânat termenul pentru 9 iulie, în așteptarea unor discuții între Washington și Bruxelles.