- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Concedieri masive în Ungaria din cauza crizei energetice. Orban: Sancţiunile impuse de UE Rusiei sunt „un pas către război”

21 Nov, 14:01 • Dobran Viorel
Guvernul din Ungaria a decis să simplifice schema de sprijin pentru IMM-urile mari consumatoare de energie şi să dea afară angajaţi din aparatul de stat.
Concedieri masive în Ungaria din cauza crizei energetice. Orban: Sancţiunile impuse de UE Rusiei sunt un pas către război

Într-o situație economică afectată de sancțiuni greșite, Ungaria  a elaborat până în prezent un plan de acțiune cu 11 puncte, inclusiv Programul de sprijinire a costurilor și investițiilor în energie pentru IMM-uri din industria prelucrătoare, pentru a menține ocuparea deplină a forței de muncă, pentru a evita recesiunea și, în cele din urmă, pentru a proteja familiile.

315.000 de euro încasați dintr-un foc. Cum a reușit Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii, spectaculoasa performanță

Văzând că suprataxarea energiei din cauza sancţiunilor impuse împotriva Rusiei devine o povară din ce în ce mai mare pentru întreprinderi, Guvernul a decis să ușureze schema de sprijin pentru IMM-urile mari consumatoare de energie. Dacă până acum companiile energointensive erau definite ca fiind cele ale căror costuri cu energia atingeau 3% din cifra de afaceri în 2021, în viitor această cerință va fi redusă la 2%. De acum înainte, și aceste întreprinderi se vor putea înregistra. Guvernul încurajează pe toată lumea să facă acest lucru cât mai curând posibil prin intermediul portalului energiatamogatas2022.hu.

Programul va oferi IMM-urilor 100 de miliarde de forinți în acest an și 100-120 de miliarde de forinți anul viitor. Acest lucru înseamnă că 75 de miliarde de forinți vor fi disponibile în acest an pentru a compensa creșterea costurilor de exploatare și alte 25 de miliarde de forinți pentru investiții în eficiență energetică, pe care Guvernul ungar le va susține până la 15% din costul total al investițiilor prin preluarea unei părți din contribuția proprie la împrumutul pentru investiții cu dobândă redusă, oferită în cadrul programului „Széchenyi Kártya”. Guvernul se așteaptă ca beneficiarii să protejeze locurile de muncă și să mențină cel puțin 90% din forța de muncă.

Ungaria vrea să schimbe legea băncii centrale, pentru a atenua impactul bugetar al finanţării acesteia

Guvernul Ungariei va avea la dispoziţie cinci ani în loc de actualele opt zile pentru a transfera fonduri Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), în cazul în care banca înregistrează o pierdere din operaţiunile sale, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finanţe, transmite Reuters.

Deficitul bugetar al Ungariei a crescut în acest an, după o serie de cheltuieli înaintea alegerilor din aprilie şi creşterea preţurilor energiei şi achiziţiilor suplimentare de gaze din Rusia.

Modificarea propusă la legea care reglementează funcţionarea Băncii Naţionale a Ungariei ar permite guvernului să repartizeze plăţile către bancă în cinci sume egale, pe o perioadă de cinci ani, uşurând povara imediată asupra bugetului de stat.

Ungaria: Sancţiunile impuse de UE Rusiei sunt ”un pas către război”, afirmă Viktor Orban, care a votat aceste sancţiuni

Premierul ungar Viktor Orban a catalogat vineri sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană Rusiei drept ”paşi către război” şi îşi înteţeşte criticile împotriva unei strategii a Bruxellesului pe care o denunţă drept ”periculoasă”, relatează AFP.

”Oricine intervine economic într-un conflict militar ia poziţie”, declară în tradiţionalul interviu la un post de radio apropiat puterii liderul naţionalist. ”Puţin câte puţin alunecăm către război”, insistă el.

Orban se declară îngrijorat de măsurile luate în vederea sancţionării ofensivei ruse în Ucraina. Şeful Guvernului de la Budapesta denunţă cu regularitate sancţiunile europene – în pofida faptului că a votat alături de partenerii săi europeni – şi le acuză de problemele economice ale acestei ţări din Europa Centrală. Economia ungară s-a contractat în trimestrul trei, faţă de trimestrul doi, iar inflaţia a depăşit 20 şi atinge chiar 45% în domeniul alimentaţiei.

Lukaşenko ironizează McDonald’s, după ce lanţul de fast food a anunțat că pleacă din Belarus: „Şi noi ştim să tăiem pâinea în două şi să punem înăuntru o bucată de carne, cartofi prăjiţi şi salată”

Guvernul din Ungaria a lansat o ”consultare naţională”în acest subiect şi a împânzit ţara cu afişe cu un mesaj şi o fotografie cu o rachetă.

”Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează”, scrie pe aceste afişe. Viktor Orban s-a declarat pregătit ”să combată” un eventual nou pachet de sancţiuni şi să facă în aşa fel încât Ungaria – foarte dependentă de hidrocarburi ruseşti – să fie ”scutită”, la fel ca în embargoul petrolului.

”Acum furnizăm arme distrugătoare, antrenăm militari ucraineni pe propriul nostru teritoriu, impunem sancţiuni în energie (…). Dvenim parte integrantă” a conflictului, insistă Orban. ”Încă nu se treage în noi, dar suntem pe punctul să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”, conchide el.