- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Condimente cancerigene vândute în întreaga lume, inclusiv românilor. Lista mirodeniilor periculoase

16 May, 08:57 • Bumbeneci Diana
Condimente cu oxid de etilenă. Autoritățile la nivel internațional au fost nevoite să oprească producția.
Condimente cancerigene vândute în întreaga lume, inclusiv românilor. Lista mirodeniilor periculoase

Este alertă alimentară la nivel național și internațional! De curând, autoritățile europene au identificat pesticid cancerigen în condimente vândute pe piețele din Uniunea Europeană. De asemenea, și SUA anchetează o situație similară. În alte state a fost oprită vânzarea mirodeniilor.

Uniunea Europeană a depistat oxid de etilenă în ardeiul iute și piperul indian care provin din India. Țări precum Singapore și Hong Kong au oprit luna trecută vânzările de mirodenii din India, scrie BBC.

India, un titan al producției de condimente, își împărtășește aroma cu lumea, exportând peste 200 de varietăți. Cu toate acestea, preocupările legate de siguranța alimentară nu sunt străine pentru acest sector. Într-un recent eveniment, Uniunea Europeană a reacționat cu regularitate la importurile de condimente din India, descoperind în mod repetat prezența substanțelor periculoase în acestea.

Recent, un val de îngrijorare s-a răspândit în regiunea Asia-Pacific, odată cu oprirea vânzărilor de condimente provenite de la companiile indiene MDH și Everest în țări precum Singapore și Hong Kong. Motivul? Niveluri alarmante de oxid de etilenă, un pesticid cu potențial cancerigen au fost detectate în produsele lor.

Eforturile de monitorizare și reglementare a siguranței alimentare se extind și în alte părți ale lumii. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a declarat că investighează cele două mărci indiene, MDH și Everest, în urma preocupărilor legate de conformitatea lor cu standardele de siguranță. Cu toate acestea, reprezentanții acestor companii afirmă cu fermitate că produsele lor sunt în conformitate cu normele și nu prezintă riscuri pentru consumatori.

În plus, datele de reglementare din Statele Unite ale Americii dezvăluie o statistică îngrijorătoare: începând cu anul 2021, aproximativ 14,5% din transporturile americane de condimente MDH au fost respinse din cauza contaminării cu bacterii. Aceste preocupări nu sunt izolate doar în SUA, ci au declanșat investigații și în alte țări, precum Maldive, Bangladesh și Australia.

Principalele condimente aduse din India

  • pulberea de ardei iute,
  • chimenul
  • turmericul
  • cardamomul
  • condimente amestecate
  • asafoetida
  • șofranul
  • anasonul
  • nucșoara
  • cuișoarele
  • scorțișoara

Ministerul Sănătății din India se apără și spune că țara are unul dintre cele mai stricte standarde de limite maxime de reziduuri (LMR) din lume.

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

condimente
condimente

„India a fost un exportator de condimente de secole. Dar această imagine a scăzut în ultimii ani, cu atenția inadecvată a guvernului. Nu știm încă în ce stadiu are loc contaminarea. Oxidul de etilenă nu este folosit de fermieri. Este este cel mai probabil un reziduu post-recoltare, post-procesare”, spune Narasimha Reddy Donthi, cercetător independent și activist pentru justiția mediului.

Probleme similare ș în România

ANSVSA a depistat oxid de etilenă în două băuturi răcoritoare, Acestea au fost retrase ulterior de la vânzare. Renumitul medic Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina de Facebook că oxidul respectiv este o substanță cancergienă.

”Atenție la oxidul de etilenă. A fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere.

Vreau ca oxidul de etilienă să nu mai ajungă niciodată în farfuriile românilor. Vreau ca tot ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE!

Am mai depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piață și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate.’’, scria Tudor Ciuhodaru în urmă cu ceva timp.

Citește și: Se construiește cea mai mare autostradă din România de după comunism! Va uni două provincii istorice. Ciolacu: „Toate contractele au fost semnate”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult