- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Declin economic pentru Marea Britanie. Peste 50% dintre britanici vor să-și părăsească țara pentru locuri de muncă mai bune

01 Apr, 14:51 • Adrian Popovici
Un studiu recent arată că peste 50% din locuitorii din Marea Britanie au luat în calcul posibilitatea de a-și părăsi țara pentru oportunități de muncă mai bune în afara granițelor.
Declin economic pentru Marea Britanie. Peste 50% dintre britanici vor să-și părăsească țara pentru locuri de muncă mai bune

În ultimii ani, Marea Britanie a fost martora unui interes tot mai clar din partea propriilor cetățeni pentru oportunitățile de muncă din afara țării. Conform unui studiu realizat de compania Prograd, specializată în analiza Gen Z, peste jumătate dintre britanici (52%) au luat în considerare posibilitatea de a părăsi insulele britanice în căutarea unor oportunități de muncă mai bune în străinătate, transmite Agerpres.

Rezultatele studiului au arătat că acest sentiment este deosebit de puternic în rândul lucrătorilor din sectoare cheie, precum sănătatea, educația, avocatură și serviciile financiare. Este o dovadă clară a nemulțumirii și a incertitudinii pe care mulți britanici le resimt în ceea ce privește condițiile de trai și oportunitățile economice din Marea Britanie.

Când au fost întrebați de motivele care stau la baza dorinței de a se muta în străinătate, peste 40% dintre respondenți au menționat că traiul este prea scump în Regatul Unit, iar aceeași proporție au declarat că nu își pot permite o locuință în țară și doresc să se stabilească în altă parte. De asemenea, o parte semnificativă a respondenților s-au plâns de impactul economic asupra potențialului lor de economisire, precum și de nivelurile scăzute ale salariilor.

Studiul a mai relevat că aproximativ două din cinci persoane consideră că Marea Britanie nu este un loc atractiv pentru tineri, iar cele mai mari obstacole financiare pentru aceștia sunt costul vieții ridicat, accesul limitat la locuințe, salariile mici și impozitele în creștere.

În ceea ce privește destinațiile preferate, Canada se situează în fruntea listei, urmată îndeaproape de Emiratele Arabe Unite, Spania și Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, provocările legate de obținerea vizelor au fost identificate ca fiind o barieră majoră pentru relocarea în străinătate, subliniind un posibil impact al Brexit-ului în acest domeniu.

Citește și: Sectorul IT din România exportă talente. De ce sunt la mare căutare specialiștii din țara noastră

Declin economic pentru Marea Britanie. Peste 50% dintre britanici iau în calcul să-și părăsească țara pentru locuri de muncă mai bune
Declin economic pentru Marea Britanie. Peste 50% dintre britanici iau în calcul să-și părăsească țara pentru locuri de muncă mai bune

De ce vor tinerii să părăsească Marea Britanie?

Sondajul, care a implicat 2,147 de respondenți din Marea Britanie, evidențiază impactul politicilor guvernamentale recente, care au dus la niveluri ridicate de impozitare și la o luptă continuă cu costul vieții. În ciuda unei încetiniri a inflației, preocupările legate de condițiile economice și sociale rămân ridicate.

Această tendință semnalează o posibilă migrație masivă a forței de muncă din Marea Britanie și necesită o analiză profundă a politicii economice și sociale pentru a aborda problemele care determină această dorință de emigrare printre cetățeni.

„Marea Britanie, cândva una dintre cele mai bune economii din lume, devine rapid o ţară din ce în ce mai neatractivă pentru cei care doresc să-şi construiască o viaţă aici. Pe măsură ce costul vieţii rămâne ridicat, iar inflaţia scade lent, este clar că britanicii se străduiesc să ţină pasul din punct de vedere financiar. Pe măsură ce înaintăm în 2024, va fi interesant de văzut cum va continua guvernul să păstreze lucrătorii cheie şi să îi ajute pe tineri să atingă succesul financiar. Dacă nu o va face, ar putea fi un viitor dificil pentru Marea Britanie, deoarece tot mai mulţi oameni pleacă în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune”, după cum explică Marco Logiudice.

Citește și: Țara în care salariul minim se majorează cu 50 de euro, până la 830 de euro. Este a patra majorare din ultimii cinci ani