- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Kremlinul va introduce cursuri obligatorii de pregătire militară în școli. După înfrângerile recente din Ucraina, Rusia pregătește viitoarea generație de soldați

11 Nov, 15:26 • Gabriela Andreescu
Un curs de pregătire militară de bază va fi adăugat în programele școlare rusești începând cu anul școlar viitor, a declarat miercuri ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov
Kremlinul va introduce cursuri obligatorii de pregătire militară în școli. După înfrângerile recente din Ucraina, Rusia pregătește viitoarea generație de soldați

Cursul va fi inclus în cadrul materiei Fundamentele siguranței vieții ca parte a programului școlar obligatoriu, a declarat oficialul rus. Cursul se va preda din clasa a cincea până în clasa a zecea și va cuprinde noțiuni de bază privind pregătirea militară, iar în clasa a zecea, chiar și excursii speciale, a mai anunțat Kremlinul

„Cursul va fi disponibil în școli începând de anul viitor. Acum este în pregătire. Va fi gata înainte de 1 ianuarie, apoi va fi testat, iar școlile îl pot folosi în activitatea lor de anul viitor”, a transmis oficialul rus.

Introducerea acestei noi materii în programul educațional înseamnă că elevii vor fi familiarizați cu pregătirea militară încă de la vârsta de 11 ani.

Kravtsov a spus că se așteaptă ca acest curs să fie finalizat până la 1 ianuarie 2023. Acesta va fi predat inițial ca program pilot înainte de a primi aprobarea finală.

Serviciul de presă al Ministerului Educației din Rusia a precizat că prin acest curs se urmărește „consolidarea dobândirii cunoștințelor relevante de către școlari la nivelul programelor educaționale de bază federale”.

În timpul lecțiilor, elevii vor discuta despre drepturile și obligațiile unui cetățean în timpul recrutării și al efectuării serviciului militar, vor studia problemele activității profesionale militare și noțiunile de bază privind acordarea primului ajutor, informează Libertatea.

Decizia de pregătire militară pentru adolescenți nu este o noutate în Rusia. În timpul erei sovietice, programul era cunoscut sub numele de „pregătire militară inițială” iar, înn cadrul acestuia, liceenii erau învățați să mânuiască arme de foc, să răspundă la un atac nuclear sau chimic și să acorde primul ajutor.

Cursul a fost însă, suspendat în 1993 și, de atunci, au existat mai multe eforturi pentru a-l reintroduce. Cea mai recentă încercare de a readuce pregătirea militară în școli a fost făcută de Serghei Mironov, liderul partidului „O Rusie Justă”, care a reușit să obțină sprijinul ministrului adjunct al apărării, Valery Gerasimov.

Gerasimov a declarat că ministerul său va susține propunerile legislative pentru restabilirea programului și că școlile ar trebui să aloce cel puțin 140 de ore de pregătire pentru elevii din clasele a X-a și a XI-a.

Citește și: Premierul Ucrainei solicită României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult