- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Premierul Ucrainei solicită României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”

10 Nov, 21:42 • Cornel Ghimeșan
Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a cerut României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”, dar și să sprijine inițiativa Kievului de a exclude Moscova din Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).
Premierul Ucrainei solicită României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a întâlnit joi, cu premierul Nicolae Ciucă la punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk. În cadrul unei conferințe de presă comune, prim-ministrul ucrainean a cerut României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”.

Citește și Ucraina și Moldova se apropie și mai mult de UE. Parlamentul European a aprobat acordurile de transport rutier cu cele două țări

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște, la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Mai mult, Denys Shmyhal a cerut României să sprijine inițiativa Ucrainei de a exclude Moscova din Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Punerea în practică a cerinței premierului ucrainean  ar însemna ca România să rupă orice fel de relație diplomatică și economică cu Rusia. Însă premierul Nicolae Ciucă nu a comentat pe marginea acestui subiect.

Întâlnirea celor doi premieri a avut loc cu ocazia deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei  la Vicovul de Sus, în județul Suceava.

”Suntem recunoscători României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”

Cu această ocaziej, prim-ministrul Denys Shmyhal a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, dar și pentru ajutorul oferit în reconstrucția țării.

„După 24 februarie, direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi. Aici am direcționat exporturile. Spre Occident, în țările vecine, au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă și tot pe aici trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor UE.

Suntem recunoscători României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România ne susține foarte activ în lupta împotriva împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul Ucrainei spre viitor”, a spus Denys Shmyhal.

Prim-ministrul ucrainean a anunțat joi, că susține inițiativa lui Nicolae Ciucă de a crea un grup de lucru care să se ocupe cu lărgirea și dezvoltarea infrastructurii de frontieră la granița comună dintre cele două țări, care va genera o creștere a exportului spre România și alte țări din UE.

Astfel, între Româna și Ucraina urmează să fie deschise alte șapte vămi.

Citește și Rușii sunt gata de negociere cu Ucraina. Maria Zaharova: „Suntem pregătiți să le desfășurăm, bineînțeles, ținând cont de realitățile care apar în acest moment”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult