- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Economia Marii Britanii se prăbușește! Regatul Unit se află în recesiune, iar Produsul său Intern Brut (PIB) urmează să scadă cu 1,4% în 2023

17 Nov, 17:04 • Gabriela Andreescu
”Regatul Unit, la fel ca alte ţări, se află în prezent în recesiune”, potrivit organismului public al previziunilor bugetare (OBR), a anunţat ministrul britanic al Finanţelor Jeremy Hunt, la prezentarea bugetului în Parlament
Economia Marii Britanii se prăbușește! Regatul Unit se află în recesiune, iar Produsul său Intern Brut (PIB) urmează să scadă cu 1,4% în 2023

Guvernul a recunoscut că Marea Britanie se află deja în recesiune, întrucât previziunile sale independente au prezis că economia se va contracta și mai mult anul viitor, anunță BBC. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) spune că prețurile mai mari la energie, determinate de războiul din Ucraina, sunt în mare parte vinovate de această încetinire.
Ministrul de Finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, a anunțat joi că va reduce din cheltuielile Guvernului și va crește taxele pentru milioane de oameni în contextul crizei energetice și a creșterii costurilor de trai.

Într-o ședință din Camera Comunelor din Parlament, Jeremy Hunt a recunoscut că Marea Britanie se află în recesiune, dar a declarat că planul său va contribui la consolidarea economiei și la reducerea datoriilor, informează Europa Liberă.

Oficialul britanic a spus că guvernul va lua “decizii dificile” pentru a combate inflația și a promis că planul său – care a fost verificat de OBR – va duce la o “încetinire mai mică”.

El a anunțat o înghețare a pragurilor de impozitare a salariilor, ceea ce înseamnă că milioane de oameni vor plăti mai multe impozite pe măsură ce salariile lor cresc.

Regatul Unit se află în recesiune
Regatul Unit se află în recesiune

Hunt a transmis, de asemenea, că ajutorul dat de guvern pentru facturile la energie va fi redus. Prețul facturilor pentru o gospodărie tipică din Marea Britanie ar urma să crească de la 2.500 de lire sterline pe an la 3.000 de lire începând cu luna aprilie 2023.

„Încrederea (în Guvern, n.r.) nu poate fi luată ca atare, iar cifrele de ieri privind inflația arată că trebuie să continuăm o luptă neîncetată pentru a o reduce, (ceea ce presupune, n.r.) inclusiv angajamentul nostru important de a rectifica bugetul”, a declarat Jeremy Hunt, joi.

Ministrul de Finanțe a propus adoptarea unor măsuri menite să asigure creșterea salariilor. Astfel, începând cu luna aprilie 2023, salariul minim pe economie va crește de la 9,50 de lire pe oră la 10,42 de lire pe oră pentru cei cu vârsta de peste 23 de ani.

În prezent, se estimează că produsul intern brut se va contracta cu 1,4% anul viitor, față de o previziunile anterioare ale Biroului independent pentru responsabilitate bugetară (OBR) de creștere cu 1,8%, mai scrie sursa citată

Economia Marii Britanii se află sub presiunile venite de pe urma războiului din Ucraina, a pandemiei de Covid și a unei creșteri economice încetinite după ieșirea țării din Uniunea Europeană.

De obicei, în timpul unei recesiuni, companiile fac mai puțini bani, salariile scad și șomajul crește. Acest lucru înseamnă că guvernul primește mai puțini bani din impozite pe care să-i folosească pentru serviciile publice.

Aceasta urmează unui avertisment similar din partea Băncii Angliei, care estimează că Regatul Unit se află la începutul unei recesiuni dificile de doi ani – cea mai lungă de la începutul înregistrărilor.

Citește și: Ministerul Finanțelor anunță că în 2023 nu vor fi modificări bruște de taxe

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult