- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Elon Musk, avertisment sumbru despre AI: „Procentul de inteligență biologică se micșorează”

11 May, 15:31 • Adrian Popovici
Elon Musk a vorbit la o conferință recentă despre posibilitatea ca, în viitor, inteligența artificială, să depăși inteligența biologică în termeni de volum.
Elon Musk, avertisment sumbru despre AI: „Procentul de inteligență biologică se micșorează”

Elon Musk a vorbit despre impactul inteligenței artificiale, explorarea spațială și Starlink în cadrul celei de-a 27-a conferințe globale anuale organizate de Institutul Milken. Miliardarul este de părere că inteligența artificială (AI) va depăși în curând inteligența umană, devenind atât de omniprezentă încât „inteligența care este biologică va reprezenta mai puțin de 1%”, notează Euronews.

Atunci când a răspuns la întrebări din partea publicului pe teme precum inteligența artificială, Elon Musk a răspuns că „AI ar putea fi cea mai importantă întrebare dintre toate”.

„Procentul de inteligență biologică se micșorează cu fiecare lună care trece. În cele din urmă, procentul de inteligență care este biologică va fi mai mic de 1%”, a explicat Elon Musk.

Trebuie precizat și că Elon Musk nu a dat un orizont clar de timp să prevadă când va avea loc acest lucru. Deocamdată, inteligența artificială are o mulțime de neajunsuri și necesită încă asistență umană, sau invers, explică experții citați de Euronews.

„Inteligența biologică poate servi ca o rezervă, ca un tampon de inteligență. Dar, în procente, aproape toată inteligența va fi digitală”, a adăugat el.

Elon Musk, avertisment despre inteligența artificială
Elon Musk, avertisment despre inteligența artificială

Citește și: Joburi pe cale de dispariție din cauza AI. Inteligența Artificială revoluționează piața muncii

Explorarea spațială și reglementările impuse de state, printre preocupările lui Elon Musk

Dat fiind rolul pe care îl joacă în industria aero-spațială privată, dar și faptul că este  fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk a vorbit, în mod normal, și despre explorarea spațială.

„Vrem să facem science-fiction, nu ficțiune pentru totdeauna. Haideți să ajungem viața multiplanetară și o civilizație spațială, să fim acolo, printre stele”, a spus el, adăugând că așteaptă cu nerăbdare programe de explorare spațială „inspirate”.

SpaceX a realizat progrese majore în ultimii ani, cum ar fi faptul că a avut prima navă spațială comercială care a livrat marfă către ISS cu capsula Dragon în 2012. În 2015, a dezvoltat primul propulsor recuperabil de primă etapă pentru o misiune orbitală, care a redus drastic costurile de lansare, permițând reutilizarea unor piese scumpe ale rachetei.

„An de an, sunt adoptate mai multe legi și reglementări și sunt create mai multe organisme de reglementare. În cele din urmă, totul va fi ilegal”, a declarat Musk în ceea ce privește inovația, adăugând că aveți nevoie de un „proces de colectare a gunoiului” pentru reguli și reglementări.

Totuși, acest lucru apare în contrast cu abordarea sa anterioară privind reglementarea AI. Musk s-a numărat printre semnatarii unei scrisori deschise în care a cerut o „pauză” de la dezvoltarea inteligenței artificiale la începutul anului 2023.

Elon Musk și-a menținut poziția anterioară în cadrul Summitului britanic privind siguranța AI de la sfârșitul anului 2023, declarând că „existența unui arbitru este un lucru bun” pentru a reduce riscurile potențiale.

Citește și: Elon Musk susține că inteligența artificială o va depăși pe cea umană până la sfârșitul lui 2025 și avertizează: ”Este foarte periculos când antrenezi o inteligență artificială corectă politic”

Tags: