Emisarul special al lui Donald Trump a explicat, în acest context, că Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) ar fi fost folosită pentru a sprijini candidaţi şi programe de stânga la nivel global. Richard Grenell a menționat România ca fiind cel mai recent exemplu în acest sens, notează The NY Sun, potrivit
mediafax.
Emisarul special al lui Trump: Programele USAID, arme împotriva oamenilor și a politicienilor care nu se conformau
”Programele USAID erau folosite ca arme împotriva oamenilor și a politicienilor care nu se conformau. Echipa lui Biden a cheltuit banii contribuabililor americani pentru susținerea programelor politice de stânga și a candidaților. Au fost vizați conservatorii din întreaga lume. România este cel mai recent exemplu”, a spus emisarul special al președintelui SUA.
Afirmațiile făcute de emisarul special al președintelui SUA vin după ce comisarul european Thierry Breton a declarat, recent, că Uniunea Europeană a influenţat alegerile din România şi că ar putea face acelaşi lucru în viitoarele alegeri din Germania.
Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat constant neîncrederea în USAID, susținând că agenţia că a folosit, în mod abuziv, bani publici. De altfel, noua administraţie americană a luat deja măsuri pentru desfiinţarea USAID ca entitate federală independentă.
Pe de altă parte, Richard Grenell a acuzat posturile Radio Europa Liberă (Radio Free Europe) şi Vocea Americii (Voice of America) că sunt dominate de activişti de stânga. Elon Musk, un alt om de încredere al lui Donald Trump, a reacționat pe rețeaua X: ”Da. Închideţi-le”.
La prezidențialele de anul trecut din România, turul 1 a fost câștigat de independentul suveranist Călin Georgescu, care urma să o înfrunte în ”finala” pentru Cotroceni pe șefa USR, Elena Lasconi. Al doilea tur al prezidențialelor nu a mai avut loc, deoarece Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat scrutinul, ca urmare a desecretizării unor informații din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În respectivele documente era menționată imixtiunea unui ”actor statal”, mai precis al Rusiei, în campania lui Georgescu.