- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

FOTO. Un foc arde neîncetat de 4.000 de ani! Motivul pentru care nu se stinge niciodată, indiferent de vreme

10 Dec, 09:03 • Bumbeneci Diana
Există un loc în care focul arde neîncetat de mai bine de 4.000 de ani. NU se stinge niciodată, chiar dacă ninge neîntrerupt sau plouă.
FOTO. Un foc arde neîncetat de 4.000 de ani! Motivul pentru care nu se stinge niciodată, indiferent de vreme

În peninsula Absheron din Azerbaidjan se poate găsi un foc ce arde de mai bine de patru mii de ani. „Muntele care arde” a primit acest nume din cauza unor flăcări care ard fără oprire, relatează CNN, citat de Digi24.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Principalul efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor. Nu este periculos, iar un astfel de foc poate fi găsit și în România, însă cu siguranță în dimensiuni mai mici.

Un foc arde neîncetat în peninsula Absheron din Azerbaidjan
Un foc arde neîncetat în peninsula Absheron din Azerbaidjan

Revenind la Yanar Dag, exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea, iar scrierile sale au fost transmise de la un an la altul. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări. Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”. Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea s-au stins în timp.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant. La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr. Pentru zoroastrieni. Conform scrierilor transmise de-a lungul timpului, se spune că focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală.

Citește și: Vremea decembrie 2022. Luna începe cu vreme severă. Sunt anunțate ninsori, viscol și temperaturi neobișnuite

Turiștii care admiră un foc ce arde neîncetat în peninsula Absheron din Azerbaidjan
Turiștii care admiră un foc ce arde neîncetat în peninsula Absheron din Azerbaidjan

Se spune că acest foc este cu adevărat purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios. În zilele noastre, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă. Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, iar imaginea este una spectaculoasă.

Ai mai putea citi: Uimitor. Cele mai căutate crochete din lume. Le comanzi acum și vor fi livrate peste 30 de ani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult