- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franța a atins un maxim istoric în privința datoriei publice. Aceasta a depășit pragul psihologic de 3.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 112,5% din PIB

30 Jun, 17:26 • Stefan Simion
Datoria publică franceză a atins valori de neimaginat, acum câțiva ani. Francezii chiar au motive de îngrijorare din moment ce pragul datoriei publice a atins valoarea de 3.000 de miliarde de euro. Raportat la PIB-ul Hexagonului, această valoare reprezintă 112,5%.
Franța a atins un maxim istoric în privința datoriei publice. Aceasta a depășit pragul psihologic de 3.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 112,5% din PIB

Datoria publică a Franței a atins un prag greu de imaginat, nu cu mult timp în urmă. Peste 3.000 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 112,5 %din PIB, acestea sunt valorile care arată declinul Franței, din ultima perioadă. Principala cauză a majorării datoriei publice a fost reprezentată de criza din sistemul sanitar, din Hexagon. Din cauza ei, datoria Franței s-a majorat cu 63,4 miliarde de euro, ajungând la 3.013,4 miliarde în valoare absolută la sfârșitul lunii martie, conform informațiilor furnizate de Le Figaro.

Citește și Viktor Orban, revoltat pe solicitarea „ridicolă” din partea Comisiei „Nu vom da mai mulţi bani …

Specialiștii de la Le Figaro susțin că majorarea acestei datorii publice are și alte cauze. În special, într-un studiu comparativ cu principalele economii europene, cauza identificată ar fi aceea că autoritățile franceze nu au luat măsuri care să reducă în mod substanțial chetuielile publice. Germania, prin comparație, nu s-a sfiit să adopte și astfel de măsuri, ca și ceilalți vecini ai Franței.

De altfel, se preconizează că  în 2026,  Franța ar fi singura  țară europeană de top care nu va înregistra un deficit al PIB mai mic de 3%.

Citește și Turiști români prădați la hotel în Grecia. Noua metodă de furt în vacanță

Motivele pentru care s-a ajuns la o asemenea datorie publică

Modul în care au fost gestionatele principalele evenimente naționale, dar și internaționale, de către autorităși, dar și lipsa unui program de reducere a cheltuielilor bugetare au condus la rezultate din ce în ce mnai slabe, din punctul de vedere al datoriei publice. Dacă în urmă cu 10 ani Franța se afla în media europeană, cu 90,7%, acum datoria anunțată de Institutul Național de Statistică din Hexagon a juns la 112,5%, un nou maxim istoric, din acest punct de vedere.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult