- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania refuză să facă investițiile în armată pe care și le-a asumat în fața SUA și a aliaților NATO

15 Mar, 19:12 • Stefan Simion
Germania, considerat „liderul Europei", a decis să se alinieze politicii SUA, în conflictul din Ucraina. Totuși, investițiile masive în armată încă se lasă așteptate. 
Germania refuză să facă investițiile în armată pe care și le-a asumat în fața SUA și a aliaților NATO

Germania nu a cheltuit nici măcar un ban din fondul special de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunțat anul trecut, în februarie, pentru modernizarea armatei. Informația a fost comunicată de Eva Hogl, raportorul comisiei parlamentare de apărare din statul european, citată de BBC.

Potrivit Evei Hogl, colegă de partid cu Olaf Scholz, în Partidul Social Democrat, armata germană este mai slab pregătită decât la începutul invaziei comandate de Vladimir Putin în Ucraina, care a impulsionat, de fapt, planurile de înzestrare militară.

„Din nefericire, trebuie să constat că în 2022 nu s-a cheltuit nici măcar un singur euro sau măcar un cent din fondul special”, a declarat Hogl.

 

Ce a promis Olaf Scholz americanilor și aliaților NATO

 

Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz, a promis că de frica invaziei Rusiei, va suplimenta bugetul de apărare la 2% din PIB. De asemenea, s-a angajat că va crea un fond special de 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea și modernizarea armatei.

Fondurile ar urma să fie utilizate în special pentru investiții şi proiecte de armament, a primis la momentul respectiv Scholz, în aplauzele parlamentarilor. Planurile includeau, printre altele, achiziția de blindate Puma.

În primul an de conflictul din Ucraina, Germania a trimis un ajutor militar consistent lui Volodimir Zelenski, pentru a putea apăra teritoriile amenințate, respectiv pentru a le putea recupera. Nemții au expediat sisteme antiaeriene defensive, dar și tancuri Leopard.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult