- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania se pregăteşte să crească vârsta de pensionare la 67 de ani. Tensiuni între cancelarul Olaf Scholz şi opoziţie

14 Aug, 14:47 • Russo George
Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 61 de ani şi 9 luni pentru femei, dar PNRR-ul prevede ca aceasta să fie egalizată până în 2030 la 65 de ani.
Germania se pregăteşte să crească vârsta de pensionare la 67 de ani. Tensiuni între cancelarul Olaf Scholz şi opoziţie

Mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Germania, doresc implementarea creşterii vârstei de pensionare la 67 de ani, pentru a stabiliza sistemul public de pensii, afectat în toată Europa de scăderea natalităţii.

Creșterea vârstei de pensionare în Germania a devenit un subiect controversat în ultima perioadă. În timp ce unii politicieni și experți susțin că este necesară o abordare personalizată, alții insistă asupra majorării vârstei standard de pensionare, potrivit Monden.ro.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat ferm opinia cu privire la această temă, subliniind că nu consideră necesară o creștere suplimentară a vârstei de pensionare. El crede că, după atingerea vârstei de pensionare, ar trebui să lucreze doar cei care doresc să o facă. Scholz a subliniat că este important ca fiecare individ să aibă libertatea de a decide cât timp dorește să lucreze după pensionare, fără a fi obligat să o facă.

În schimb, alți membri ai guvernului german și ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU) au discutat recent posibilitatea unei majorări suplimentare a vârstei de pensionare. Un concept adus în dezbatere a fost acela de a corela începutul pensionării cu speranța de viață. Această abordare ar însemna o creștere treptată și automată a vârstei de pensionare în funcție de cât de mult timp trăiesc oamenii.

Citeşte şi: Cea mai ieftină chirie din Spania. În ce localitate poți închiria o locuință cu doar 4,1 euro pe metru pătrat

Olaf Scholz a subliniat că sistemul legal de asigurări de pensii din Germania are un viitor promițător și că fiecare persoană poate avea încredere că nivelul pensiei va menține stabilitatea și nu va suferi scăderi. Guvernul federal alocă 120 de miliarde de euro din bugetul său pentru a asigura stabilitatea pensiilor. Scholz a menționat că pensiile sunt într-o evoluție mai pozitivă decât era prevăzut în calculele făcute în anii ’90.

De cealaltă parte, Danyal Bayaz, Ministrul de Finanțe din Baden-Württemberg, a avertizat că generația actuală trebuie să fie pregătită să lucreze mai mult la bătrânețe pentru a menține prosperitatea țării. Potrivit ultimelor modificări legislative, limita de vârstă pentru pensionare va fi crescută treptat de la 65 la 67 de ani. Cei născuți începând cu anul 1964 vor fi cei care se vor putea pensiona în Germania de la vârsta de 67 de ani.

Este de așteptat ca dezbaterea privind vârsta de pensionare să continue în Germania, unde se vor analiza mai multe variante pentru a găsi soluții optime care să asigure un echilibru între nevoile populației și sustenabilitatea sistemului de pensii.

Citeşte şi: Două camere radar au fost distruse în Italia, una dintre ele fiind aruncată în aer. Într-o lună, au amendat 24.000 de șoferi