- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania, tot mai aproape de recesiune, economia ţării se va majora cu doar 0,2% în acest an. „Ieșim din criză mai greu decât ne așteptam”

21 Feb, 21:12 • Adrian Popovici
Potrivit vicecancelarului Robert Habeck, ministrul Economiei și Acțiunilor Climatice, Germania continuă să se confrunte cu performanțe economice slabe, în lumina crizelor internaționale care au un impact semnificativ asupra relațiilor comerciale. Se estimează că creșterea economică pentru anul 2024 va fi de doar 0,2%
Germania, tot mai aproape de recesiune, economia ţării se va majora cu doar 0,2% în acest an. „Ieșim din criză mai greu decât ne așteptam”

Potrivit vicecancelarului Robert Habeck, ministrul Economiei și Acțiunilor Climatice, Germania continuă să se confrunte cu performanțe economice slabe, în lumina crizelor internaționale care au un impact semnificativ asupra relațiilor comerciale. Se estimează că creșterea economică pentru anul 2024 va fi de doar 0,2%, transmite Gândul.

Războiul are un impact tot mai mare asupra economiei germane. Există motive de îngrijorare, deoarece efectele problemelor din ultimii ani încă se resimt, iar războiul nu se limitează doar la presiuni energetice sau politice; el generează presiuni inclusiv la nivel economic. Conjunctura este influențată de crizele geopolitice în care ne aflăm”, a declarat Robert Habeck în timpul prezentării raportului cum a evoluat economia din Germania.

„Creșterea PIB-ului Germaniei depinde extrem de mult de comerțul global, iar comerțul global este la un nivel istoric scăzut. Acesta este motivul principal pentru care în toamnă am prognozat pentru anul 2024 o creștere economică de 1,3%, iar acum o revizuim în scădere. Avem de-a face și cu o scădere a puterii de cumpărare, ca efect al inflației mari”, a precizat Habeck.

Te-ar putea interesa și: Bundesbank dă alarma. Germania dă semnele unei posibile recesiuni tehnice în 2024

Germania
Germania

Ieșirea din criză, o provocare pentru Germania

Conform declarațiilor lui Robert Habeck, transmise prin intermediul postului ZDF, se preconizează că Germania va înregistra o creștere modestă de doar 0,2% în acest an, într-un context în care economia germană a intrat în recesiune tehnică la sfârșitul anului 2023. În lumină acestei situații, guvernul condus de Olaf Scholz are în plan implementarea unui set de reforme menite să stimuleze creșterea economică și investițiile.

„Ieșim din criză mai greu decât ne așteptam. Lucrăm la stimulente pentru accelerarea reformelor. Vrem să protejăm capacitățile competitive ale economiei Germaniei”, a subliniat vicecancelarul Robert Habeck, pledând pentru reformarea pieței muncii, pentru reducerea birocrației și crearea unui cadru care să faciliteze investițiile.

Performanțele economice ale Germaniei au suferit puternic din cauza creșterii semnificative a prețurilor la energie în ultimii ani, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și a crizei din rețelele de aprovizionare experimentate în timpul pandemiei. Organizațiile internaționale relevă că economia globală se îndreaptă spre o recuperare, cu o prognoză de creștere de 3,1% în 2024 și de 3,2% anul viitor, însoțită de o scădere a inflației, dar avertizează cu privire la riscurile persistente legate de tensiunile geopolitice și de criza din sectorul imobiliar chinez.

În această conjunctură dificilă, Germania exercită presiuni asupra altor state din zona euro pentru a aborda problemele asociate deficitelor bugetare și pentru a limita nivelul de îndatorare suverană, având în vedere că Franța și Italia au acumulat datorii considerabile în ultimii ani.

Citește și: Problemele de pe piața imobiliară din SUA ajung și în Europa. În 2008, băncile din Germania au fost cele care au „importat” criza de peste ocean