- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Încă o țară care va introduce TVA zero la alimentele de bază, în cazul în care inflația nu scade

07 May, 11:24 • Constantin Cristina
Inflația obligă țările să aplice măsuri astfel încât traiul să fie unul decent. Așadar, o țară s-a hotărât să introducă TVA zero pentru alimentele de bază, dacă inflația nu va scădea.
Încă o țară care va introduce TVA zero la alimentele de bază, în cazul în care inflația nu scade

Țara care ar putea extinde în 2024 TVA zero la alimentele de bază, dacă inflația persistă este Polonia, a informat Agerpres.

Polonia nu vrea să vadă cum se mai chinuie oamenii, așa că autoritățile de la Varșovia au adoptat reduceri de taxe, de la combustibili la îngrășăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față inflației ridicate.

Vezi și: Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația

Polonia va introduce TVA zero la alimentele de bază

Însă, anul acesta au trebuit să ridice taxele la benzină, pentru a fi conform standardelor stabilite de Comisia Europeană. Această măsură a fost abordată deja de Bruxelles, care a permis încă de acum menținerea de la zero a TVA la alimentele de bază, susținându-și societatea.

alimente, TVA 0%
alimente, TVA 0%

Deşi inflaţia a încetinit la 14,7% în aprilie, de la 16,1% în martie, ea rămâne o problemă politică cheie în perspectiva alegerilor generale din acest an.

Dacă inflaţia nu scade semnificativ, nu excludem ca în trimestrul patru din 2023 să luăm decizia extinderii acestei măsuri în 2024”, a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă, adăugând că măsura costă bugetul aproximativ zece miliarde de zloţi (2,41 miliarde de dolari) pe an.

Premierul polonez a declarat că această decizie va fi luată când vor fi disponibile datele privind inflația 2023 și previziunile pentru 2024.

Această măsură prevede o cotă zero de taxare pe valoare adăugată pentru 44 de produse alimentare de bază. Această măsură pe care Guvernul de la Lisabona ar viza combaterea inflației, a declarat premierul António Costa, transmite DPA. În prezent, în Portugalia, cota de TVA pentru alimentele de bază precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, se ridică la 6%. O cotă de TVA de 13% este valabilă pentru alte tipuri de produse și băuturi. Pentru unele dintre ele, aceasta poate ajunge și la 23%.

Alte articole: Legumicultorii sunt profund afectați de creșterea prețurilor provocată de inflație. „Livrăm roşii cherry la 250 de grame, în caserolă, care costă 9,5 lei plus TVA”