- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italienii se pregătesc de „greva pastelor”, după ce preţul făinoaselor a crescut cu 17% de la începutul anului

24 May, 12:20 • Russo George
Ministrul Industriei din Italia a condus deja, în urmă cu două săptămâni, la Roma o comisie formată din reprezentanți ai autorităilor, producători de paste făinoase și grupuri de protecție a drepturilor consumatorilor, pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru a reduce prețul pastelor, care a crescut cu 17,5% în martie față de aceeași lună din 2022.
Italienii se pregătesc de greva pastelor, după ce preţul făinoaselor a crescut cu 17% de la începutul anului

Mai mulți producători ar fi dat atunci asigurări că majorările de prețuri la paste au fost doar temporare și au atribuit prețurile ridicate „eliminării stocurilor [de paste] făcute când costul materiilor prime era mai mare”.

„În câteva săptămâni, prețurile vor scădea, deoarece costurile de producție s-au redus considerabil”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului.

Preţurile pastelor făinoase au crescut cu 17,5% în martie şi cu 16,5% în aprilie, potrivit Ministerului Afacerilor din Italia, care a citat datele Istat.

Un italian mănâncă 23 de kg de paste pe an

Creşterea este dublă faţă de cifrele indicelui preţurilor de consum din Italia, care a urcat cu 8,1% de la an la an pentru aprilie şi cu 8,7% pentru martie, potrivit datelor Refinitiv.

Preţurile preparatelor cu paste din restaurante au crescut cu 6,1% de la an la an, a declarat grupul italian pentru drepturile consumatorilor Assoutenti, pentru CNBC, citat de News.ro.

Potrivit unui sondaj din 2022 al Organizaţiei Internaţionale pentru Paste, un italian consumă în medie aproape 23 kg pe an.

Preţurile ridicate de vânzare cu amănuntul sunt determinate de faptul că producătorii îşi vând acum stocurile de paste care au fost făcute atunci când costurile materiilor prime erau mai mari.

”Acest lucru este provocat de eliminarea stocurilor produse cu costuri mai mari ale materiilor prime”, a spus preşedintele Assoutenti, Furio Truzzi, invocând preţuri mai mari ale grâului şi energiei.

Citeşte şi: OMSA face un avertisment clar! Guvernele trebuie să ia în considerare vaccinarea păsărilor, în contextul focarului actual de gripă aviară

În martie 2022, preţul grâului a atins cel mai înalt nivel din mai bine de un deceniu, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a avansat. Ambele naţiuni sunt furnizori uriaşi de produse agricole pe piaţa globală.

Cu toate acestea, Truzzi a remarcat că între timp costurile de intrare au scăzut, iar preţurile mai mari ale pastelor sunt acum determinate de alţi factori.

”Se menţin preţuri mari pentru a avea profituri mai mari. Preţurile vor scădea doar în faţa unei scăderi semnificative a consumului”, a spus Assoutent, propunând planuri de reducere a consumului de paste, cu ”o grevă a pastelor” de cel puţin 15 zile.

Paste mai scumpe în Italia

În 2007, italienii au organizat o grevă de o zi împotriva cumpărării de paste, când preţurile au crescut cu aproape 20%.

Preţurile internaţionale ale grâului au scăzut în aprilie cu 2,3%, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.

”Preţurile grâului au scăzut de la vârful lor istoric în urma invaziei Ucrainei, dar rămân ridicate”, a declarat Nandita Roy, directorul pentru afaceri externe al Băncii Mondiale, pentru CNBC, prin e-mail.

Ea a menţionat că Banca Mondială prognozează o scădere cu 17,4% a preţurilor grâului în 2023 faţă de 2022.

Preţurile grâului dur, o varietate de grâu folosită în mod obişnuit la paste, au scăzut şi ele în ultimele luni.

”Cu toate acestea, există mulţi factori specifici ţării care ar explica creşterea preţurilor pastelor în Italia”, a adăugat Roy.

Citeşte şi: Qatarul lansează un avertisment alarmant! Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze naturale