- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

OMSA face un avertisment clar! Guvernele trebuie să ia în considerare vaccinarea păsărilor, în contextul focarului actual de gripă aviară

22 May, 14:57 • Bocioacă Bianca
Organizația Mondială a Sănătății Animale (OMSA) susține că nevaccinarea păsărilor în contextul virusului de gripă aviară, care a ucis sute de milioane de păsări și a infectat mamifere la nivel global, ar putea duce la o nouă pandemie.
OMSA face un avertisment clar! Guvernele trebuie să ia în considerare vaccinarea păsărilor, în contextul focarului actual de gripă aviară

Potrivit declarațiilor făcute de șeful OMSA, guvernele ar trebui să reconsidere vaccinarea păsărilor de gripă aviară, pentru a evita ca virsul să se transforme într-o nouă pandemie, scrie Reuters.

Gravitatea focarului de gripă aviară și daunele economice și personale provocate de acesta au determinat guvernele să ia în considerare vaccinarea păsărilor de curte. Pe de altă parte, în unele țări, cum ar fi Statele Unite, există încă reticențe, mai ales din cauza restricțiilor comerciale pe care le presupune acest lucru.

„Ieşim dintr-o criză Covid în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este reală”, a declarat directorul general al WOAH, Monique Eloit.

„Deoarece aproape fiecare ţară care face comerţ internaţional a fost acum infectată, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument (pentru controlul bolii)”, a adăugat aceasta.

Citește și: Gripa aviară lovește din nou! Au fost confirmate locurile din România în care s-au ucis peste 500.000 de păsări

Focar de gripă aviară la nivel european

WOAH organizează o sesiune generală care va dura cinci zile, care va începe de duminică, și are ca punct central de interes controlul global al gripei aviare înalt patogene sau HPAI.

Potrivit unui sondaj al WOAH, doar 25% dintre statele sale membre ar accepta importurile de produse de păsări vaccinate împotriva IAAP.

Cele 27 de state membre UE au ajuns, anul trecut, la un punct comun, și vor implementa o strategie de vacinare împotriva gripei aviare.

Din toamnă, Franța va fi prima care va începe vaccinarea păsărilor, începând cu rațele.

„Dacă un bloc precum UE, care este un mare exportator, începe să se mişte în această direcţie, va avea un impact”, a mai spus Eloit.

Departamentul de Agricultură al SUA  (USDA) transmis vineri că „în interesul de a nu lăsa o piatră neîntoarsă în lupta împotriva HPAI, USDA continuă să cerceteze opţiunile de vaccin care pot proteja păsările de curte de această ameninţare persistentă”.

Citește și: Siguranța alimentară este în MARE pericol! Asociațiile alimentare cer prețuri plafonate la energie pentru fermieri

Totuși, se ia în considerare că măsurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru atenuarea virusului în efectivele comerciale. Gripa aviară reprezintă în continuare un risc scăzut pentru oameni, dar țările trebuie să fie pregătite pentru orice schimbare, transmite Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Președintele OMSA a mai transmis și că vaccinarea trebuie să se concentreze asupra păsărilor de curte crescute în aer liber, mai ales rațele, pentru că gripa aviară este transmisă de păsările sălbatice migratoare infectate.

Potrivit acesteia, vaccinarea puilor de carne, care reprezintă circa 60% din producția globală de păsări de curte, are mai puțin sens.

Tulpina H5N1, răspândită în focarul actual, a infectat un număr foarte mare de mamifere și a ucis mii, inclusiv lei de mare, vulpi, vidre și pisici.