- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Jens Stoltenberg, anunț de ultimă oră despre soarta Suediei în NATO! De când va deveni aderarea oficială

24 Oct, 22:30 • Cornel Ghimeșan
Suedia se pregătește să devină un membru oficial al NATO, iar acest lucru ar urma să se întâmple luna următoare, potrivit declarației făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Această a fost posibil ca urmare a deciziei Turciei de a nu mai bloca aderarea Suediei la NATO.
Jens Stoltenberg, anunț de ultimă oră despre soarta Suediei în NATO! De când va deveni aderarea oficială

În luna noiembrie, Suedia ar putea să devină membră oficială a NATO, după ce Turcia a renunțat la opoziția sa privind aderarea acestei țări scandinave la Alianța Nord-Atlantică. Secretarul general al NATO a emis o scrisoare către membrii actuali ai alianței militare, solicitând ca întâlnirea miniștrilor de externe din 28 și 29 noiembrie să fie stabilită ca dată țintă pentru luarea deciziei finale.

Citește și: Meteo 25-29 octombrie. ANM anunță cum va fi vremea până duminică

Inițial, Suedia spera să devină membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în vara anului 2022, dar Turcia și Ungaria au opus rezistență. Recep Tayyip Erdogan a criticat autoritățile suedeze pentru toleranța lor față de militanții kurzi refugiați în țară și a cerut extrădarea a numeroși dintre aceștia. Cu toate acestea, în urma concesiilor făcute de Suedia, Erdogan a anunțat luni că protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost prezentat pentru ratificare în parlamentul turc, după 17 luni de blocaj. Acum, rămâne ca Ungaria să aprobe oficial aderarea Suediei la NATO.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda au cerut în același timp aderarea la Alianță. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.

La mijlocul verii, Mircea Geoană a prezidat o reuniune a miniștrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, desfășurată în marja Summitului de la Vilnius. Aici s-a discutat despre aderarea altor țări la Alianța Nord-Atlantică. După Ucraina și Suedia, și Republica Moldova ar urma să adere la NATO.

Astfel, potrivit Declaraţiei finale a Summitului de la Vilnius, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord susţine „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul viitor şi cursul politicii externe, fără interferenţe externe”, şi respectă „pe deplin neutralitatea constituţională a Republicii Moldova”. Dintre statele menționate, Republica Moldova pare cel mai aproape de aderarea la NATO.

„NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezilienţa şi a susţine independenţa sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate. Aliaţii salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice şi se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană. NATO va continua să ofere asistenţă practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-şi consolida propria securitate şi a-şi moderniza forţele armate”, precizează documentul final al Summitului.

Alte articole: Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră despre înghețarea cheltuielilor publice. ”Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În ultimele luni există un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult