- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră despre înghețarea cheltuielilor publice. ”Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În ultimele luni există un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare”

24 Oct, 21:17 • Cornel Ghimeșan
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat marți că măsurile pe care Guvernul le are pentru sfârșitul lui 2023 nu vizează îngheţarea cheltuielilor publice, ci ordonarea acestora.
Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră despre înghețarea cheltuielilor publice. ”Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În ultimele luni există un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare”

Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră despre înghețarea cheltuielilor publice. Prim-ministrul a subliniat că prioritatea Executivului este asigurarea cofinanţărilor pentru proiectele pe fonduri europene din exerciţiul financiar trecut şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Citește și Pensiile românilor cresc cu 13,5%. Premierul Ciolacu anunță când se schimbă veniturile seniorilor

Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră despre înghețarea cheltuielilor publice

Întrebat dacă Guvernul ar intenţiona să îngheţe, printr-ordonanţă de urgenţă, cheltuielile publice până la finalul acestui an, premierul a răspuns: „Nu le îngheţ, le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În acest moment sunt în transparenţă şi urmează să discutăm la AMR (Asociaţia Municipiilor din România n.r.), la UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România n.r.), pe urmă cu grupurile parlamentare. Aşa este practica”.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat că necesitatea unor astfel de măsuri ţine de asigurarea cofinanţării pentru proiectele din fondurile europene, având în vedere că se apropie finalul exerciţiului financiar 2014-2020.

„Este nevoie pentru că în ultimele luni ale anului, ca şi experienţă, există un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare. (…) Ştiţi foarte bine că Legea de asumare din Parlament nu a fost promulgată. Măsurile, în România, ca să ne încadrăm în deficit trebuiau luate de prin martie-aprilie. (…) Ştiţi foarte bine corespondenţa cu Comisia Europeană, care ne spunea, încă din februarie, când am avut o creştere destul de substanţială la deficit că e bine să ne uităm atent. Am intrat într-o normalitate cu Comisia, în discuţii, e normal să luăm măsuri. Nu o să luăm măsuri care să strice activitatea nici a consiliior judeţene, nici a primăriilor (…) Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem buffer suficient, vârf de plăţi nu mai avem anul acesta la datoriile făcute nu de Ciolacu, făcute de cei dinainte. (…) Avem o economie care se dezvoltă, nu sunt probleme. Dar, cu adevărat, lăsaţi-mă să vin să iau nişte măsuri, astfel încât să nu îndatorez România într-o experienţă neplăcută de a avea fondurile europene blocate. (…) Este sfârşitul exerciţiului financiar trecut, e normal ca prioritatea Guvernului să fie cofinanţarea pentru proiectele pe acest exerciţiu financiar. Dacă noi nu terminăm această cofinanţare şi nu trimitem plăţile până pe 31 decembrie, pierdem miliarde de euro”, a mai spus premierul, potrivit Economica.net.

Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că în acest moment,  faţă de cele arătate, anumite „cheltuieli de mobilier” din ministere sau primării nu sunt importante.

„Mă lasă rece anumite cheltuieli de mobilier din nu ştiu ce ministere sau nu ştiu ce primării, în acest moment. Pe mine mă interesează, am făcut o socoteală, cu Sorin Grindeanu, a primit 800 de milioane şi acoperă aproape 1,5 miliarde de euro. La MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), am vorbit deja şi cu domnul Boloş şi cu Adrian (Adrian Câciu – n.r.), lui Adrian i-ar mai trebui în jur de 1,5 miliarde de lei, unde acoperă cofinanţare pentru 3 miliarde de euro. Aceşti bani, cu adevărat, îi vom încasa în februarie-martie-aprilie, concomitent cu cererea de plată numărul trei, pe care, apropo, o avem gata. Deci, asta e. A venit un sfârşit de an cu mai puţine venituri, cu o scădere a consumului, cu scădere a producţiei industriale pe timpul verii, o prognoză nu prea optimistă, dar am reuşit să aducem inflaţia la o cifră în două luni de zile. Avem finalizarea exerciţiului financiar trecut unde e normal că vii cu cofinanţarea că, altfel, pierdem banii. Şi o groază de proiecte pe PNRR, unde trebuie cofinanţarea. Asta spune ordonanţa, ca Primăriile, în primul rând, să vadă pe exerciţiul financiar trecut cu ce cofinanţări trebuie să vină şi pe PNRR. Să lăsăm un pic cheltuielile directe şi indirecte care se făceau de obicei: pixuri, agende, clopoţei, cred că nu e un capăt de ţară”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Cât despre reducerea cheltuielilor destinate organizării la nivel local a unor festivaluri, concerte, oficialul a afirmat că din sursele proprii, primarii au tot dreptul să facă ce cred dânşii de cuviinţă, împreună cu cei care i-au ales.

„Nu trebuie să decidă vreun guvern al României, să-i spună doamnei Olguţa Vasilescu ce să facă cu banii colectaţi din Craiova. Vrem… eu chiar îmi doresc o Românie normală, am aşteptat, dar nu am prins-o încă, haideţi să lăsăm lucrurile să fie într-o descentralizare”, a declarat Ciolacu.

Cât priveşte organizarea târgurilor de Crăciun, premierul a subliniat că acestea sunt necesare, între altele, şi pentru că aduc venituri la bugetele locale, întrebat ce se va întâmpla referitor la organizarea unor astfel de evenimente.

„Funcţionează. După ce Nehammer îl închide pe cel din Viena vă promit că şi eu îl închid în România. Este necesar, pentru că populaţia trăieşte. Altfel, s-ar închide şi cel de la Viena, şi cel de la Munchen, şi cel de la Londra. Este necesar pentru un popor să trăiască. Uitaţi un lucru, cu adevărat sunt nişte cheltuieli, dar aduc şi nişte venituri”, a mai afirmat premierul României.

Citește și Marcel Ciolacu face anunțul momentului pentru milioane de pensionari. „Am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult