- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Josep Borrell, despre situația complicată a ecomomiei: ”Asta ne va duce la o recesiune globală”

10 Oct, 23:23 • Bucătaru Gabriela
Josep Borrell se declară îngrijorat de situația economică globală. Șeful diplomației europene avertizează că din cauza cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA există riscul unei recesiuni globale.
Josep Borrell, despre situația complicată a ecomomiei: ”Asta ne va duce la o recesiune globală

Josep Borrel a avut luni, o intervenție în faţa ambasadorilor UE în cadrul căreia a insistat asupra riscului unei recesiuni globale. Acest lucru se va datora cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA, a susținut șefului diplomației europene.

Citește și Germania va plăti facturile la gaze cetățenilor pentru luna decembrie

„Toată lumea trebuie să urmeze majorările de dobânzi decise de Fed, altfel monedele ar fi devalorizate” în faţa dolarului, a explicat Borrell.

Șeful diplomației europene a atras atenția că „toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”.

„Toată lumea urmează Fed şi aplică aceeaşi politică monetară, pentru că nu există alt mijloc, altfel capitalurile vor fugi”, a mai spus înaltul diplomat.

Încă din prima parte a anului, liderii lumii au privit cu îngrijorare la schimbările care au loc în economie pe fondul războiului din Ucraina, dar și din cazuza faptului că Comitetul de Politică Monetară, organul de decizie al Fed, a adoptat trei creşteri ale dobânzii  şi a avertizat că, pentru a face faţă unei inflaţii tot mai puternice, va fi necesară o nouă majorare.

În întrunirea de luni, Borrell a urmărit să analizeze faptul că Rusia şi China au devenit surse de probleme economice şi de securitate pentru UE.

Șeful diplomației europene le-a transmis diplomaților că trebuie să își asume mai multe responsabilităţi printre care și cele de securitate.

„Trebuie să ne asumăm noi înşine mai multe responsabilităţi, trebuie să ne asumăm o mai mare parte a responsabilităţii noastre în materie de securitate. Însă mai avem multe de făcut pentru a fi o singură putere care acţionează în numele Uniunii în ansamblul său”, a conchis Borrell.

Citește și Britanicii se aprovizionează cu lenjerie groasă, mănuși și halate. Vânzările au crescut cu 75% față de anul trecut din cauza prețurilor mari la energie