- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Josep Borrell: ”Retragerea trupelor rusești din Herson este un punct de inflexiune în războiul din Ucraina”

14 Nov, 15:54 • Cornel Ghimeșan
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri Externe, Josep Borrell, a spus luni, că retragerea armateri ruse din Herson este ''un punct de inflexiune'' în războiul din Ucraina. Șeful diplomației europene atrage atenția că armata Ucraineană are nevoie în continuare de sprijin.
Josep Borrell: ”Retragerea trupelor rusești din Herson este un punct de inflexiune în războiul din Ucraina”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat luni, că retragerea armatei ruse din orașul  Herson şi replierea acesteia pe celălalt mal al fluviului Nipru reprezintă „un punct de inflexiune” în războiul din Ucraina.

Citește și Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”

„Este foarte important de văzut ce se va întâmpla în următoarele zile, retragerea armatei ruse pe celălalt mal al fluviului, abandonarea Hersonului, lipsa de voinţă de a apăra Hersonul, pentru că probabil că ar fi fost o mare înfrângere dacă încercau să-şi menţină poziţiile acolo. Este un punct de inflexiune în război”, a apreciat Borrell în faţa presei, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Josep Borrell a menționat faptul că strategia europeană de sprijin a Ucrainei trebuie să continue cu şi mai multe capacităţi militare, dar şi prin „presiuni” asupra Rusiei.

„Sunt veşti foarte bune. Strategia militară de sprijinire a militarilor Ucrainei a fost corectă. Trebuie să continuăm”, a adăugat Înaltul reprezentant.

”Ucraina va decide ce va face”

În ceea ce privește negocierile de pace dintre Kiev și Moscova, Josep Borrell a afirmat că „Ucraina va decide ce va face. Datoria noastră este să-i sprijinim pe ucraineni”.

„UE reacţionează şi urmează procedurile”,  a declarat Josep Borell făcând referire la propunerile lituaniei cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei.

Cât despre crearea unui tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse în Ucraina, diplomatul spaniol a recunoscut că acesta este un subiect care s-a discutat deja şi care, cine ştie, se va discuta şi luni la reuniunea miniştrilor de externe ai UE. Mai mult , el a avertizat că trebuie căutată „o cale legală clară în privinţa punerii în aplicare” a unui astfel de demers.

Citește și Jens Stoltenberg, despre Putin și retragerea trupelor rusești din Herson: „A facut câteva greșeli uriașe și strategice!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult