- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European: România face deja foarte multe pentru Ucraina și e dispusă să continue ajutorul

01 Feb, 14:10 • Adrian Popovici
Înaintea întâlnirii Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre agenda întrunirii și a explicat că aceasta reunește doar câteva teme, cei care participă urmând să pună accentul pe finalizarea discuțiilor legate ajustarea bugetului Uniunii Europene. Scopul acestor dezbateri este găsirea unor soluții previzibile pentru acordarea unui sprijin considerabil pentru Ucraina.
Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European: România face deja foarte multe pentru Ucraina și e dispusă să continue ajutorul

Înaintea întâlnirii Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre agenda întrunirii și a explicat că aceasta reunește doar câteva teme, cei care participă urmând să pună accentul pe finalizarea discuțiilor legate ajustarea bugetului Uniunii Europene. Scopul acestor dezbateri este găsirea unor soluții previzibile pentru acordarea unui sprijin considerabil pentru Ucraina. El a subliniat că Uniunea Europeană manifestă clar dorința de a furniza acest ajutor semnificativ Ucrainei, transmite Digi 24.

”Începem peste câteva minute o sesiune specială a Consiliului. Avem relativ puţine teme, este o sesiune prevăzută pentru o singură zi, astăzi. Tema principală este cunoscută, am discutat-o şi în decembrie, este vorba de rectificarea bugetului Uniunii, în esenţă, pentru a găsi o soluţie predictibilă pentru ajutorul pentru Ucraina”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, reacție la varianta rotativei la Cotroceni: „Nu cred că poziția de președinte se ia la masa verde”

România va continua să sprijine Ucraina

Klaus Iohannis a subliniat că ”este clar că Uniunea că doreşte să se realizeze acest ajutor semnificativ pentru Ucraina”.

”Nu vorbim doar de ajutorul financiar, vorbim de ajutorul financiar, material, militar. Acest lucru este unanim acceptat, însă mai sunt lucruri de clarificat despre cum putem să încadrăm sumele pe care dorim să le punem la dispoziţie în actualul buget. Vorbim nu de bugetul pe un an, ci despre bugetul pe întreaga perioadă de finanţare. Aceste discuţii în decembrie au avut loc, însă nu au putut fi finalizate. Nu toată lumea a fost de acord cu soluţiile propuse. Acum preşedintele Consiliului ne-a invitat ca să finalizăm discuţia pe buget. Speranţa mea este că vom reuşi”, a mai adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis a afirmat că va evidenția eforturile deja depuse de România în sprijinul Ucrainei și că țara noastră este pregătită să continue acest ajutor atât timp cât este necesar. El a menționat intenția de a purta discuții extinse despre tipurile de asistență pe care țara noastră poate să le ofere Ucrainei.

În plus, șeful statului a subliniat că va avea o discuție de principiu despre evoluțiile din Orientul Mijlociu și că, cu certitudine, va aborda protestelor fermierilor. Klaus Iohannis a evidențiat importanța discutării acestor aspecte în contextul unei întâlniri la Bruxelles, care se confruntă cu problemele generate de protestele în desfășurare.

”Voi sublinia că România face deja foarte multe pentru Ucraina. Este dispusă România să continue acest ajutor atât timp cât va fi nevoie. Vom avea o discuţie mai largă despre ajutorul pe care dorim să îl dăm Ucrainei. Vom avea o discuţie principială despre evoluţiile din Orientul Mijlociu şi, cu siguranţă, vom avea o discuţie despre ce se întâmplă cu protestele fermierilor. Nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul care este aproape blocat de proteste şi să nu vorbim despre aceste lucruri”, a explicat președintele.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis asigură fermierii: „Culoarele solidarității nu afectează agricultura din România”