- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Luna iubirii vine cu dulciuri mai scumpe în 2024. Prețul boabelor de cacao pe bursă a atins un nivel record al ultimilor 50 de ani

05 Feb, 18:52 • Adrian Popovici
Prețul boabelor de cacao a atins vineri un nivel record în ultimii 47 de ani, conform informațiilor furnizate de portalul MarketWatch. Potrivit acestora, prețul pe tonă al boabelor de cacao la bursa ICE din Londra a înregistrat o creștere remarcabilă, atingând suma de 5.009 dolari. Acest nivel reprezintă cel mai înalt punct înregistrat de piață începând cu 20 iulie 1977 și până în prezent.
Luna iubirii vine cu dulciuri mai scumpe în 2024. Prețul boabelor de cacao pe bursă a atins un nivel record al ultimilor 50 de ani

Prețul boabelor de cacao a atins vineri un nivel record în ultimii 47 de ani, conform informațiilor furnizate de portalul MarketWatch. Potrivit acestora, prețul pe tonă al boabelor de cacao la bursa ICE din Londra a înregistrat o creștere remarcabilă, atingând suma de 5.009 dolari. Acest nivel reprezintă cel mai înalt punct înregistrat de piață începând cu 20 iulie 1977 și până în prezent, potrivit datelor furnizate de Dow Jones, transmite Adevărul.

„Disponibilitatea boabelor de cacao din Africa de Vest rămâne limitată, iar previziunile pentru un alt deficit al producției în raport cu cererea pentru anul următor sunt în creștere”, explică Jack Scoville, vicepreședinte al firmei financiare The Price Futures Group.

El a explicat că una dintre cauzele care susțin aceste anticipări este fenomenul climatic El Niño, care constituie o amenințare pentru culturile din Africa de Vest, generând condiții meteorologice calde și uscate.

Cacao. Sursă foto: Pexels
Cacao. Sursă foto: Unsplash

Citește și: Un nou val de scumpiri la alimente în România. Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză

Recolta de cacao din Africa, la mila naturii

O analiză din toamna anului trecut arată că prețul ciocolatei ar putea deveni și mai ridicat dacă recolta nouă de cacao din Africa de Vest se încheie cu dezamăgire. Prețurile boabelor de cacao au înregistrat o creștere semnificativă de aproximativ 47% în 2023, pe fondul temerilor că condițiile meteorologice nefavorabile și bolile culturilor vor afecta producția în Cote d’Ivoire și Ghana, care reprezintă două treimi din oferta mondială. Un fenomen meteorologic El Niño ar putea agrava situația, iar analiștii se așteaptă la o a treia penurie globală consecutivă pentru noua sezon care tocmai începe, arată Japan Times.

Aceasta înseamnă că inflația pe raftul cu dulciuri ar putea persista chiar și în condițiile în care presiunile asupra costurilor se reduc în mod general pentru alte alimente. Marii producători de ciocolată, cum ar fi Hershey Co. și Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja cu privire la posibile creșteri suplimentare de preț, plus că există semne că bunurile mai scumpe afectează cererea din  Europa și  Asia, o piață în creștere pentru produsele pe bază de cacao.

„Situația actuală pare relativ dezastruoasă, dacă nu există o îmbunătățire dramatică a perspectivelor”, a declarat Darren Stetzel, vicepreședinte divizie de mărfuri ușoare pentru Asia pentru brokerul StoneX. „Creșteri suplimentare ale prețurilor ar putea să aibă efecte asupra consumului”.

Te-ar putea interesa și: Lista alimentelor cu preț plafonat a fost actualizată. S-a decis scoaterea unor produse de pe listă și adăugarea altora