- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mai mult din jumătate din solurile europene se degradează! Nu sunt luate măsuri, conform europarlamentarului român Dan Motreanu!

27 Oct, 14:28 • Oprea Alina
Uniunea Europeană prezintă un procent de 60% din soluri care nu sunt sănătoase și care sunt în stare de degradare. Acest fenomen afectează, în mod direct, și România!
Mai mult din jumătate din solurile europene se degradează! Nu sunt luate măsuri, conform europarlamentarului român Dan Motreanu!

Europarlamentarul Dan Motreanu a ieșit în față și a vorbit despre situația solurilor din Uniunea Europeană care se află într-o stare puternic afectată de degradare și nu se prezintă a fi sănătoase (60% din suprafața totală). Acesta afirmă cu tărie că România este puternic afectată de acest fenomen și face trimitere la un audit al Curții de Conturi Europene, care arată că nu au fost elaborate măsuri de precauție de către statele membre, care se află în colaborare cu Comisia, și de reparare a solurilor din regiunile cu sourile degradate și nici finanțarea nhu a fost acordată.

„Peste 60% din solurile europene sunt nesănătoase şi se degradează continuu, iar România este puternic afectată de acest fenomen. Uniunea Europeană înregistrează pagube de peste 50 de miliarde de euro din cauza solurilor degradate.”, a declarat Europarlamentarul Dan Motreanul pe pagina sa de Facebook, potrivit Digi24.

Acesta a decis să ia atitudine cu privire la această situație gravă prin care trece Uniunea Europeană și va trimite amendamente către Comisia Europeană privind protejarea solurilor. Dan Motreanu a participat la lucrările Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, unde Curtea de Conturi a prezentat rezultatele analizei eforturilor UE pentru gestionarea durabilă a solului.

Citește și: Va da PNL candidat la alegerile prezidențiale? Nicolae Ciucă anunță care sunt provocările pe final de 2023

Nu au fost luate măsuri?

Potrivit europarlamentarului român Dan Motreanu, aceste măsuri cu privirela solurile degradate nu au fost luate, iar finanțarea pare că nu ar fi existat cum s-ar fi așteptat toată lumea.

Degradare soluri
Degradare soluri

„Politica Agricolă Comună dispune de o serie de instrumente menite să încurajeze îmbunătăţirea gestionării solului, precum standardele de ecocondiţionalitate sau măsurile voluntare cum ar fi sprijinirea investiţiilor în agricultura de precizie.

Cu toate acestea, statele membre, în colaborare cu Comisia, nu au elaborat măsuri ţintite către regiunile cu soluri degradate şi nici nu au asigurat finanţare suficientă pentru o gestionare durabilă a solului. Nu s-au îndeplinit obiectivele Directivei privind nitraţii, în special din lipsa datelor pentru indicatorii-cheie privind utilizarea gunoiului de grajd. De asemenea, statele membre au finanţat prea puţine măsuri de gestionare a gunoiului de grajd.”, a adăugat Dan Motreanu, conform sursei citate.

De asemenea, este menționat că însăși Comisia s-a delăsat în ceea ce privește această situație.

„Din cauza cerinţelor adesea neambiţioase ale standardelor şi a direcţionării limitate la nivel naţional, instrumentele europene disponibile nu au fost utilizate suficient, dar există în continuare posibilităţi considerabile de îmbunătăţire a sănătăţii solului.

Pentru mine şi PPE, aceste concluzii arată clar o lipsă de informare suficientă la toate nivelurile de decizie europene privind importanţa solurilor sănătoase, o delăsare din partea Comisiei privind prioritizarea unei gestionări durabile a acestei resurse neregenerabile în politicile europene şi o lipsă de direcţionare a fondurilor şi măsurilor către zonele care au cea mai mare nevoie.”, a concluzionat Dan Motreanu, potrivit celor citate.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Citește și: Sprijin financiar pentru românii afectați de secetă. La cine vor ajunge 33,9 milioane de euro