- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Maia Sandu, atitudine tranșantă la adresa vocilor care cer refacerea URSS: „Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă”

14 Dec, 20:41 • Gabriela Andreescu
Președinta Republicii Moldova a afirmat că Ucraina trebuie susținută în continuare, oricât de mari ar fi costurile și oricât de mult ar dura războiul. Maia Sandu a explicat că Republica Moldova este o țară vulnerabilă, iar din punct de vedere energetic s-au făcut foarte puține eforturi pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice în deceniile de la declararea independenței.
Maia Sandu, atitudine tranșantă la adresa vocilor care cer refacerea URSS: „Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit la Cluj Napoca „Premiul România Europeană”, în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, organizată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

În discursul de recepție, ea a afirmat că regimurile autoritare speră că războiul va slăbi lumea democratică, iar aceasta va plăti un preț și mai mare dacă Vladimir Putin nu va fi oprit acum.

Maia Sandu a declarat că țara sa nu mai dorește să fie parte a unei eventuale noi Uniuni Sovietice

„Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică”a spus șefa statului moldovenesc.

Maia Sandu a informat cu privire la starea actuală a resurselor energetice din țara vecină. Ea a spus că din punct de vedere energetic, Moldova este o țară vulnerabilă întrucât, în anii de la declararea independenței, nu s-a investit în rute alternative. La ora actuală, liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei iar orice lovitură a Rusiei asupra acestei infrastructuri afectează invariabil și rețeaua din Moldova.

Citește și: Ungaria începe discuții cu Qatarul pentru a cumpăra gaz lichefiat, chiar dacă țara din Golf se află în centrul scandalului care o implică pe eurodeputata Eva Kaili

„Republica Moldova este o țară vulnerabilă și din punct de vedere energetic pentru că în cele trei decenii de independență s-a făcut foarte puțin pentru a crea alternative de furnizare a resurselor energetice. S-a reușit să se construiască gazoductul Iași – Chișinău, dar nici măcar nu s-a ajuns la identificarea unor furnizori de alternativă. Pe partea de furnizare a curentului electric lucrurile stau și mai prost. Nu avem conexiune directă cu România. Liniile de tensiune înaltă trec pe teritoriul Ucrainei. Vedem că de fiecare dată când este bombardată rețeaua electrică a Ucrainei avem deconectări a curentului electric în Republica Moldova,” a spus Maia Sandu

Maia Sandu a declarat că țara sa nu mai dorește să fie parte a unei eventuale noi Uniuni Sovietice
Maia Sandu a declarat că țara sa nu mai dorește să fie parte a unei eventuale noi Uniuni Sovietice

Președinta Moldovei a vorbit despre pericolul creat prin faptul că liniile de curent electric trec și prin Transnistria, regiune aservită intereselor Rusiei, iar guvernul din acea regiune poate să deconecteze curentul oricând dorește.  Această vulnerabilitate energetică are nevoie de timp, a mai spus șefa statului moldovean.

„Mai mult decât atât, aceste linii de curent electric trec prin Transnistria. Transnistria poate să deconecteze curentul electric pe malul drept când își dorește. Acum încercăm să eliminăm această vulnerabilitate energetică, dar avem nevoie de timp.”

Maia Sandu vede o rezolvare a conflictului numai când Ucraina va câștiga războiul:

„Credem că va apărea o oportunitate de rezolvare a conflictului în momentul în care Ucraina va câștiga acest război”, a precizat Maia Sandu în finalul interviului acordat RFI România.

Citește și: Românii mai au încredere în Biserică și Armată și desconsideră Guvernul și Președinția! Vezi aici topul încrederii în țara noastră

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult