- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marcel Ciolacu: „Nu este cazul să ne pregătim de război”. Oficialii din mai multe țări NATO și UE, îngrijorați de extinderea conflictului din Ucraina

26 Jan, 22:37 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a declarat că România nu se află în situația în care ar trebui să se pregătească de un război. Această precizare a fost făcută într-un context în care în  un general din Marea Britanie a vorbit despre posibilitatea ca conflictul din Ucraina să se extindă și în alte zone din Europa
Marcel Ciolacu: „Nu este cazul să ne pregătim de război”. Oficialii din mai multe țări NATO și UE, îngrijorați de extinderea conflictului din Ucraina

Vineri, în cadrul unei conferințe susținute la Baia Mare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat  că România nu se află în situația în care ar trebui să se pregătească de un război. Această precizare a fost făcută într-un context în care în  un general din Marea Britanie a vorbit despre posibilitatea ca conflictul din Ucraina să se extindă și în alte zone din Europa, transmite România TV.

„Nu este cazul să ne pregătim de război”, a explicat  Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat de acest subiect.

Generalul Patrick Sanders, comandantul armatei britanice, a declarat recent  că populația din Regatul Unit ar trebui să fie pregătită să se implice într-un conflict armat împotriva Rusiei, deoarece forțele armate profesioniste actuale sunt prea mici pentru a lupta într-un astfel de război. În urma acestor declarații, reprezentanții Ministerului Apărării de la Londra au fost nevoiți să răspundă întrebărilor și solicitărilor de informații pe această temă, subliniind faptul că, în prezent, pe masa guvernului de la Londra nu există astfel de planuri.

Sanders a avertizat că invazia rusă din Ucraina reprezintă un semnal al evenimentelor iminente, subliniind importanța reținerii lecțiilor învățate din războaiele anterioare înainte ca situația să degenereze. El a făcut o comparație între situația din Ucraina și crizele din 1914 și 1937, subliniind că doar „armatele de cetățeni” ar putea să înfrunte un război îndreptat împotriva modului de viață al Occidentului.

Soldați ruși, trimiși la război în Ucraina/Twitter
Soldați ruși, trimiși la război în Ucraina/Twitter

Te-ar putea interesa și: NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece! Peste 90.000 de soldați vor fi mobilizați

Liderii europeni cer pregătiri pentru a preveni un război

Declarațiile făcute de acest general despre posibilitatea unui război care ar putea să se extindă au atras atenția mai multor lideri europeni. Printre aceștia și Manfred Weber, liderul Partidului Popular European. Într-un interviu acordat publicației Politico, acesta a exprimat opinia că în lunile următoare, Europa ar trebui să-și intensifice semnificativ capacitățile de apărare și să se pregătească pentru un scenariu în care Statele Unite nu mai furnizează protecție continentului împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin. Avertismentul său survine în contextul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă.

„Când mă uit la acest an ca politician european, primul lucru care ne trece prin minte este Trump”, a spus Weber, adăugând că posibilitatea UE de a se proteja fără sprijinul SUA este „întrebarea fundamentală care ne va preocupa în 2024”, a explicat Manfred Weber.

Citește și: Conflictul dintre Rusia și Ucraina, un motor de deficit economic pentru statul român. Sorin Grindeanu: “S-au făcut cheltuieli în România, extra, de când a început acest conflict.”