- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marea Britanie, pe marginea prăpastiei. Liz Truss și-a dat demisia din funcția de premier după nici două luni de mandat

20 Oct, 16:17 • Claudia Simion
Liz Truss și-a dat demisia din funcția de premier al Marii Britanii, la nici două luni de la începerea mandatului.
Marea Britanie, pe marginea prăpastiei. Liz Truss și-a dat demisia din funcția de premier după nici două luni de mandat

Liz Truss a recunoscut, într-o declarație publică, că nu poate să-și ducă la îndeplinire promisiunile făcute la început de mandat, acesta fiind și motivul demisiei.

„Am preluat mandatul într-un moment de mare instabilitate economică şi internaţională. Familii şi afaceri îşi făceau griji despre cum îşi vor plăti facturile. Războiul ilegal purtat de Putin în Ucraina ameninţă securitatea întregului nostru continent. Ţara noastră a fost împiedicată prea mult timp de creşterea economică slabă. Am fost aleasă de Partidul Conservator pentru a schimba această situație. Ne-am ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte facturile la energie şi a reducerii asigurărilor naţionale. Am lansat o viziune privind o economie cu taxe mici şi o creştere economică mare care să profite de libertăţile oferite de Brexit.

Recunosc, totuşi, având în vedere situaţia, că nu pot duce la îndeplinire mandatul în baza căruia am fost aleasă de către Partidul Conservator. Aşadar, am vorbit cu Majestatea sa Regele pentru a-l anunţa că demisionez din postul de lider al Partidului Conservator. În această dimineaţă m-am întâlnit cu liderul Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit asupra unor alegeri pentru conducere până la sfârşitul săptămânii viitoare. Acest lucru va asigura faptul că noi vom rămâne pe calea îndeplinirii planurilor noastre fiscale şi că vom menţine stabilitatea economică şi siguranţa naţională a ţării noastre. Voi rămâne în funcţia de premier până la alegerea unui succesor. Vă mulţumesc!”, a declarat Liz Truss.

Liz Truss este persoana cu cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. Pe data de 6 septembrie a fost numită în funcție, iar acum, la aproximativ o lună și jumătate, și-a anunțat demisia. A fost aleasă în fruntea partidului ca urmare a demisiei lui Bori Johnson.

Citește și Joe Biden critică planul economic al premierului britanic și spune că nu e îngrijorat de puterea dolarului. „Economia noastră e puternică ca naiba”

E ultimul premier care a primit mandatul de la Regina Elisabeta a II-a și a fost primită la Balmora cu două zile înainte ca Regina să moară.

Demisia premierului britanic aruncă țara într-o criză economică și politică și mai adâncă. Liz Truss a promis că taie taxele și impozitele, dar odată ajunsă la guvern a realizat că nu poate face acest lucru.

Regele Charles urmează să numească un nou premier al Marii Britanii.

Liz Truss a reușit să atragă nemulțumiri din partea locuitorilor Marii Britanii în doar o lună și jumătate de mandat. De asemenea, numirea ei în funcție a dus și la scufundarea sondajelor Partidului Conservator. Sondajele de opinie dau acum Partidului Laburist un avans uriaș.

Citește și La alții se poate! Marea Britanie va aproba cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani! Englezii vor trece lejer prin criza financiară

Tags: