- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia vinde petrol către țările cu care are relații bune. Vicepremierul rus Alexander Novak a făcut anunțul. Cât combustibil au rușii la dispoziție

13 Feb, 17:22 • Polojan Tudor
Peste 80% din exporturile de petrol ale Rusiei vor merge către țările cu care țara se află în relații de prietenie. Este vorba despre acele state care nu au impus sancțiuni Kremlinului care a invadat Ucraina.
Rusia vinde petrol către țările cu care are relații bune. Vicepremierul rus Alexander Novak a făcut anunțul. Cât combustibil au rușii la dispoziție

Anunțul vine chiar din partea vicepremierului rus Alexander Novak, care a declarat luni că, pe lângă exporturile de petrol, țările „prietenoase” vor mai primi și 75% din produsele petroliere rafinate rusești. De asemenea, țara se află în căutarea de noi piețe către care să își vândă producția și cu care să facă afaceri, scrie agerpres.ro.

La data de 5 decembrie 2022, Australia și Uniunea Europeană, grupul țărilor puternic industrializate (G7), au decis să interzică companiilor din occident să mai furnizeze servici ide asigurări, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă țiței care provine din Rusia la un preț mai mare de 60 de dolari pe baril.

Începând cu data de 5 februarie 2023, Uniunea Europeană a pus un embargou pentru achizițiile de produse petroliere ce provin din Rusia. Odată cu impunerea sancțiunilor de mai sus, Rusia a început să grăbească vânzările la preț redus către India și China, cu un volum mai ridicat.

Mai citește și: Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor. Declarațiile lui Marcel Ciolacu. „Trebuie închisă o dată pentru totdeauna această discuţie”

Rusia vinde petrol către China și India datorită sancțiunilor impuse/ sursa foto: stock.adobe.com
Rusia vinde petrol către China și India datorită sancțiunilor impuse/ sursa foto: stock.adobe.com

Rusia va reduce din producția de petrol

Producția de petrol

a Rusiei se va reduce cu 5% începând cu luna martie. Procentul reprezintă aproximativ 500.000 de barili pe zi.

Se pare că, în ciuda sancțiunilor impuse de UE, producția de țiței a Rusiei a crescut cu 2%. În 2022, Rusia a produs 535 milioane de tone, adică 10,7 milioane de barili pe zi, din cauza majorărilor de pe piața asiatică.

„În prezent vindem întreaga cantitate de țiței produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ. Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă”, a mai spus vicepremierul rus.

Rușii sunt de părere că „plafonul de preţ” introdus la vânzările de ţiţei şi produse ruseşti este, de fapt, o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură de stat în Republica Moldova. Planurile diabolice ale Rusiei. Analistul militar Radu Tudor avertizează riscuri pentru România

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult