- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Noul tip de pensie la care au acces românii care au lucrat în ţările UE. Ce trebuie să faci ca să te califici

12 Dec, 23:23 • Russo George
Românii care au muncit în una dintre ţările Uniunii Europene cel puţin un an vor putea încasa pensie din partea statului unde au muncit, pentru perioada respectivă, indiferent de ţara în care locuiesc după ce se pensionează.
Noul tip de pensie la care au acces românii care au lucrat în ţările UE. Ce trebuie să faci ca să te califici

Astfel cetățenii români care au lucrat în Italia, de exemplu, și au plătit regulat contribuții la I.N.P.S, vor putea încasa pensie pentru perioada lucrată, în aceleşi condiţii ca cetăţenii italieni, chiar dacă aleg să îşi petreacă anii de pensie în România sau altă ţară comunitară.

Cetățenii comunitari pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș și pensia anticipată sau pe caz de boală de la statul unde au prestat activitatea, cu condiţia să fi lucrat cel puţin un an.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

În acest caz li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetățeanul român locuiește sau muncește în alt stat european, va trebui să aștepte să împlinească anii de ieșire la pensie din țara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Citeşte şi: Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi

Așa cum precizează consilierul juridic Gabriela Pintea, cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege.

„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”, a declarat aceasta pentru Rotalianul.com.

Așadar, românii care au muncit în mai multe țări europene în ultimii ani cu contract și au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară.

Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuțiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

De exemplu, în România este obligatoriu să ai munciți sau să cotizezi la stat măcar 15 ani ca să poți să ieși la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.

În cazul în care muncitorul se întoarce în propria țară, sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, aceste condiții pot fi îndeplinite continuând să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a țării europene în care s-a mutat. Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în Italia sau în alte țări europene, vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei țări, în funcție de contribuțiile vărsate.

Cum se poate încasa pensia comunitară în străinătate:

– să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;

– să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).

Cum se poate face cerere pentru pensie comunitară în Italia:

– online, pe site-ul INPS, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;

– sunând la numerele de telefon: 803164 ,apelabil gratuit de la un telefon fix, 06164164, apelabil de la un telefon mobil);

– adresând-vă unei instituții de asistență denumită „Patronato”, care acordă gratuit asistență lucrătorilor.

Citeşte şi: România atacată din nou de cancelarul austriac! „Aceste țări nu pot să cunoască cu adevărat numărul de migranți”