- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O nouă criză economică? Încep inspecții masive la bănci

02 Mar, 16:54 • Stefan Simion
Încep inspecții în rândul principalilor creditori din zona euro. Primele verificări anunțate au legătură cu o posibilă nouă criză financiară.
O nouă criză economică? Încep inspecții masive la bănci

Ar putea avea loc o nouă criză economică? Organismul Uniunii Europene care se ocupă de lichidarea băncilor cu probleme a anunţat că va începe inspecţii la faţa locului în rândul principalilor creditori din zona euro, pentru a verifica dacă pot fi închişi fără ajutorul plătitorilor de taxe în cazul unei crize, transmite Reuters, informează Agerpres.

Noi inspecții la băncile din România

După criza financiară care a lovit destul de dur atât România, cât și toate celelalte țări membre UE, în perioada anilor 2007-2009, când plătitorii de taxe au contribuit la salvarea băncilor, a fost înfiinţat Comitetul Unic de Rezoluţie (SRB). În prima parte a acelei perioade, SRB cere băncilor să aibă planuri de „rezoluţie” în care să arate cum se redresează în urma crizei sau cum pot fi lichiditate lin, fără ajutor public.

Dominique Laboureix, preşedintele nou numit al SRB, a făcut noi declarații în Parlamentul European, acolo unde a susținut că „a doua fază” a activităţii instituţiei, pentru perioada 2024-2028, se va concentra pe verificarea planurilor, dacă acestea funcţionează în practică.

Ai mai putea citi: VIDEO. S-a anunțat oficial când va fi gata drumul care îi va scăpa pe români de aglomerația de pe Valea Prahovei. Nicolae Ciucă: „La nivelul Ministerului Transporturilor au fost începute foarte multe elemente de infrastructură”

„Vom efectua o revizuire strategică anul acesta. În timp ce în prima fază ne-am concentrat în mod corect pe introducerea planurilor de rezoluţie, în următorii ani SRB trebuie să se asigure că aceste planuri pot fi puse efectiv în practică”, a explicat Laboureix.

„Aceasta înseamnă testarea şi verificarea modului în care funcţionează, într-o simulare, planurile de rezoluţie. Aceasta înseamnă inspecţii la sediile băncilor”, a adăugat oficialul.

Potrivit informațiilor de pe site-ul instituției, misiunea SRB este să garanteze rezoluţia ordonată a băncilor aflate în dificultate majoră, cu un impact redus asupra economiei reale şi finanţelor publice din statele UE participante şi din alte ţări.

Ai mai putea citi: Peste 120.000 de bilete pentru tratament balnear au fost aprobate de Guvern. Când vor fi distribuite și la cine ar putea ajunge

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult