- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O nouă lege a fost publicată oficial! S-a stabilit cine NU are voie să refuze înrolarea în Armată

17 May, 23:15 • Adrian Popovici
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki a semnat două decrete prin care deținuții pot fi înrolați în armată. Un alt act oficial stabilește amenzi mai mari pentru cei care refuză mobilizarea.
O nouă lege a fost publicată oficial! S-a stabilit cine NU are voie să refuze înrolarea în Armată

În cel de al treilea an al invaziei ruse asupra Ucrainei, Volodimir Zelenski a promulgat două legi care schimbă modul în care armata sa recrutează soldați pentru front. Președintele ucrainean a semnat un nou decret care permite unor categorii de condamnați să servească în armată. O altă lege promulgată recent prevede amenzi mai mari pentru cei care se sustrag mobilizării, arată Sky News.

Volodimir Zelenski a promulgat recent două legi importante. Prima permite anumitor categorii de condamnați să servească în armată, oferindu-le astfel șansa de a-și ispăși pedeapsa prin serviciul militar. A doua lege, promulgată de președintele ucrainean, mărește semnificativ amenzile pentru cei care nu respectă regulile de mobilizare a armatei, încercând să descurajeze evitarea recrutării.

Prin aceste măsuri, Kievul încearcă să acopere un deficit de personal despre care analiștii militari spun că reprezintă cea mai grea provocare a țării în fața unui inamic mult mai mare și mai bine echipat. Totuși, recrutarea condamnaților ar putea să sporească efectivele armatei doar cu câteva mii de soldați, un număr relativ mic în contextul nevoilor actuale.

Volodimir Zelenski schimbă modul în care se face recrutarea în armată
Volodimir Zelenski schimbă modul în care se face recrutarea în armată

Cum se schimbă regulile de recrutare în armata Ucrainei?

David Arakhamia, un deputat de rang înalt, a oferit mai multe informații cu privire la aceste inițiative legislative legate de recrutarea în armată, subliniind importanța lor în efortul continuu de apărare al Ucrainei. După cum a explicat acesta, numărul total al condamnaților este de aproximativ 20.000. În plus, el a subliniat că condamnații pentru infracțiuni grave nu sunt eligibili pentru a fi recrutați în armată.

Deputatul Oleksiy Honcharenko a adăugat că proiectul de lege în discuție nu ar permite persoanelor condamnate pentru cele mai grave infracțiuni să se înroleze în cadrul armatei. Această distincție este crucială în efortul de a asigura integritatea și eficacitatea forțelor armate, deoarece persoanele condamnate pentru infracțiuni grave ar putea prezenta riscuri pentru disciplina și securitatea militară.

Mai exact, următoarele categorii de condamnați nu vor avea posibilitatea să se înroleze în armată:

  • Persoanele condamnate pentru uciderea premeditată a două sau mai multe persoane;
  • Persoanele condamnate pentru viol sau alte infracțiuni de natură sexuală;
  • Persoanele condamnate pentru comiterea unor infracțiuni împotriva securității naționale;
  • Persoanele condamnate pentru fapte grave de corupție.

„Nu este niciun secret că resursa de mobilizare a inamicului nostru este uriașă și, prin urmare, ar trebui să folosim toate oportunitățile disponibile pentru a riposta la agresiunea armată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Citește și: Ajutoarele pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina, prelungite până la final de 2024. Comisia Europeană nu a fost de acord cu creșterea fondurilor acordate