- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Panică în rândul politicienilor! Cea mai dură lege anticorupție este în examinare! Ce presupune și când va fi implementată?

12 Jan, 19:10 • Cornel Ghimeșan
Austria pregătește cea mai dură lege care va lupta împotriva corupției. Acest proiect legislativ se va afla pentru următoarele opt săptămâni într-un proces de examinare. Care sunt prevederile pe care Austria va trebui să le implementeze?
Panică în rândul politicienilor! Cea mai dură lege anticorupție este în examinare! Ce presupune și când va fi implementată?

Scandalul care a avut loc în urmă cu 4 ani, în 2019, în care a fost implicat un politician al Partidului Libertății (FPOe, extremă dreapta),  Austria se pregătește pentru implementarea unei noi legi anticorupție, a relatat joi dpa, citat de Agerpres.

Karoline Edtstadler, ministrul pentru constituție de la Viena, a declarat joi faptul că acest proiect legislativ urmează să treacă printr-un proces de examinare, care va dura aproximativ opt săptămâni. De asemenea, aceasta susține faptul că legea în cauză urmează să fie cea mai dură lege anticorupție.

Alte articole: UMB are exclusivitate pe Autostrada Moldovei (A7). Constructorul are în lucru aproximativ 410 km de drum în România. Cum va face față?

Legea prevede faptul că oficialii aflați în funcții publice vor și puși față-n față cu proceduri legale, în situația în care au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de „corupţie în avans”, a spus ministrul justiţiei, Alma Zadic.

De ce vrea Austria lege anticorupție

Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, a fost surprins în 2017, într-o înregistrare video realizată cu camera ascunsă, în timp ce îi promitea unei persoane, care pretindea că este nepoata unui oligarh rus, contracte publice. În schimbul acestora, femeia trebuia să îi ofere un ajutor financiar pentru formațiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative care urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Dat fiind că la momentul acestui „schimb”, Strache nu ocupa o funcție care să îi asigure posibilitatea de a-și îndeplini „promisiunea”, respectivele declaraţii nu constituie o faptă penală.

Cea mai dură lege anticorupție
Cea mai dură lege anticorupție

Odată cu implementarea acestei legi, „cumpărarea” unui loc în parlament va fi de asemenea pedepsită de lege, a subliniat Zadic. Dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidaţi oferind bani sau primeşte astfel o poziţie favorabilă pe listă, ambele părţi sunt pasibile de sancţiuni. Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci şi principalilor oficiali din ministere.

„Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament”, a adăugat ministrul justiţiei.

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de şase luni de închisoare pentru corupţie să rămână şi fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancţiuni pentru corupţie în cazul în care mita este de cel puţin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită şi pentru alte fapte de corupţie ajunge la 15 ani de închisoare.

Scandalul „IbizaGate”, care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre FPOe şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac. Potrivit ministrului justiţiei, 90% din populaţie consideră că Austria are o problemă cu corupţia, a mai consemnat dpa.

Citește și: Ce se întâmplă cu legalizarea activităților casnice? Ministrul Muncii tras la răspundere de Raluca Turcan

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult