- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu legalizarea activităților casnice? Ministrul Muncii tras la răspundere de Raluca Turcan

12 Jan, 17:44 • Cornel Ghimeșan
Raluca Turcan îi solicită ministrului Muncii, Marius Budăi să ofere informații suplimentare cu privire la stadiul în care se află legea care va legaliza activităților casnice. Aceasta lege ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Ce se întâmplă cu legalizarea activităților casnice? Ministrul Muncii tras la răspundere de Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost tras la răspundere de către deputatul de Sibiu, Raluca Turcan. Aceasta îi solicită ministrului să ofere informații despre stadiul în care se află legea care prevede legalizarea activităților casnice. Această lege ar trebui să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, însă până la acel moment ar trebui soluționate mai multe aspecte, conform Stiripesurse.ro.

Alte articole: Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Unde pot face reclamaţie: „Acest lucru este ilegal!”

Proiectul a fost votat în parlament în luna martie, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

„Acești oameni, grație noului proiect de lege, nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală. În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice. Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro. Doar că până în acest moment lucrurile par blocate la acest nivel”, spune Raluca Turcan.

Raluca Turcan a făcut o interpelare în care îi solicită ministrului mai multe informații.

„I-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice. Nu știm dacă s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, dacă s-a achiziționat aparatura necesară, dacă întregul proiect poate sau nu fi pus la punct până la 1 ianuarie 2024”, explică Turcan.

Raluca Turcan îi cere lui Marius Budăi explicații
Raluca Turcan îi cere lui Marius Budăi explicații

În prezent, un număr extrem de mare de persoane care realizează activități casnice sunt plătite la negru, ceea ce însemnă ca nu pot beneficia de asigurare medicală și nici nu sunt înregistrate în sistemul de pensii. În momentul în care această lege, inițiată de Raluca Turcan, întră în vigoare, aceste persoane ar putea fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete, iar în acest mod ar putea beneficia de aceste avantaje, respectiv pensie și asigurare medicală.

Proiect inițiat de Raluca Turcan

Acest proiect a fost inițiat de către fostul ministru Raluca Turcan și a fost ulterior votat de Parlament. Acesta prevede fiscalizarea minimă a veniturilor pentru prestatorii serviciilor casnice, în schimbul asigurării unei pensii și a posibilității de a beneficia de servicii medicale. Este vorba aici de grădinari, șoferi personali, bucătari, ori îngrijitorii. Proiectul prevede de asemenea și beneficii fiscale pentru angajatori.

Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede următoarele detalii:

  • Aceștia vor fi plătiți prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate sau descărcate electronic de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar
  • Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit
  • Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate
  • Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic. Conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.
  • activitatea casnică e definită care activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure.
  • ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire al tichetelor; pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate, preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
  • ANOFM va crea o platformă electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice unde înregistrează prestatorii casnici, beneficiari casnici și asigură evidența și plata obligațiilor fiscale
  • Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii;
  • calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate, sunt rambursate o data pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie a anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic.

Citește și: Anunț important de la IKEA: clienții trebuie să returneze în magazin acest produs

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult