- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Polonia acceptă pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot

07 Dec, 08:57 • Cornel Ghimeșan
Ministrul polonez al Apărării a anunțat că va accepta pe teritoriul țării bateriile de rachete Patriot propuse de Germania. Înițial Polonia propusese ca acestea să fie trimise în Ucraina.
Polonia acceptă pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot

Polonia a anunţat marţi că va accepta pe teritoriul său bateriile de rachete Patriot propuse de Germania, după ce Varşovia sugerase anterior ca acestea să fie trimise în Ucraina, relatează AFP. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că a vorbit cu omologul său german şi „a acceptat cu dezamăgire decizia acesteia de a refuza să sprijine Ucraina”.

„Desfăşurarea rachetelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea polonezilor şi ucrainenilor. Prin urmare, luăm decizii de lucru cu privire la amplasarea bateriilor în Polonia şi conectarea lor la sistemul nostru de comandă”, a declarat ministrul polonez pe contul său de Twitter.

Citește și: Salariul mediu net va trece de 5.000 de lei în România! Un nou raport arată că țara va atinge un vârf de creștere economică în 2025

Informaţia a fost confirmată rapid de Ministerul german al Apărării.

„Ministrul federal Christine Lambrecht şi colegul său polonez au avut o discuţie bună despre oferta germană de a desfăşura sisteme Patriot germane în Polonia şi au căzut de acord asupra principiului”, a declarat un purtător de cuvânt într-un e-mail pentru AFP.

„Detalii precum posibilele locaţii de desfăşurare şi infrastructura necesară sunt acum discutate la nivel tehnic şi se intenţionează să se trimită imediat o echipă de recunoaştere în Polonia”, a adăugat el.

Polonia voia ca bateriile de rachete să ajungă în Ucraina

După momentul în care o rachetă a căzut accidental pe teritoriul Poloniei și a provocat moartea a două persoane, Germania s-a oferit să desfăşoare aceste sisteme moderne de apărare antiaeriană de producţie americană la graniţa de est a țării. Mariusz Blaszczak ar fi acceptat iniţial oferta, însă s-a răzgândit ulterior, sugerând ca sistemele de rachete Patriot să fie desfăşurate de partea ucraineană a frontierei.

Polonia acceptă pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot
Polonia acceptă pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot

Germania a răspuns că această soluţie ar trebui să fie discutată în cadrul NATO, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia aparţine guvernului de la Berlin.

Atitudinea Varşoviei, văzută ca o respingere diplomatică a ofertei Berlinului, a fost criticată de opoziţia liberală din Polonia, care a atribuit-o orientării antigermane a naţionaliştilor conservatori aflaţi la putere la Varşovia.

Ţările NATO au furnizat deja Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruseşti, inclusiv sisteme moderne de apărare aeriană. Germania a furnizat Kievului sistemul cu rază medie de acţiune Iris-T. Dar Statele Unite şi alţi aliaţi NATO au evitat să trimită sistemul Patriot cu rază lungă de acţiune în Ucraina. Acest sistem american este o componentă-cheie a apărării alianţei pe flancul estic. Washingtonul a desfăşurat deja rachete Patriot în Polonia, iar Berlinul le-a instalat în Slovacia.

Alte articole: Comisia Europeană, anunț de ultimă oră pentru cetățenii moldoveni: ”Vor beneficia în continuare de regimul fără vize în statele spaţiului Schengen”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult