- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile la gaz și electricitate cresc și în Rusia. Costurile la utilităţi au crescut cu 4%

01 Dec, 13:55 • stefan.vlad
Prețurile la gaz și electricitate cresc și în Rusia. Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici, mass-media locale relatând joi că preţul gazului va creşte cu 8,5%, iar cel pentru electricitate, cu 9%.
Prețurile la gaz și electricitate cresc și în Rusia. Costurile la utilităţi au crescut cu 4%

Prețurile la gaz și electricitate cresc și în Rusia. Şi apa şi căldura vor deveni mai scumpe, fiind a doua creştere a tarifelor în anul 2022. În mod normal, guvernul creşte preţurile în luna iulie a fiecărui an. Anul acesta, costurile la utilităţi au crescut cu 4%.

Prețurile la gaz și electricitate cresc și în Rusia

La începutul toamnei, Ministerul Economiei a anunţat că, din cauza nevoii de a repara conductele de gaze şi de apă, tarifele vor creşte din nou în decembrie, transferând o parte din costuri către consumatori.

Cetăţenii ruşi se confruntă cu o inflaţie de două cifre după ce Moscova a invadat Ucraina, la 24 februarie. Deşi rubla s-a întărit în faţa principalelor monede precum euro şi dolarul, echipamentele tehnice şi alte mărfuri de import au devenit mai scumpe, scrie Economica.net.

Speranţele exprimate de unii economişti cum că gazul va deveni mai ieftin pe piaţa internă după scăderea exporturilor nu s-au materializat.

Potrivit sondajelor de opinie, 43% din cetăţenii ruşi spun că nu le ajunge salariul de la o lună la alta.

Războiul din Ucraina l-a sărăcit pe Putin

Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susţinerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.

În cele nouă luni de război în Ucraina, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari doar pe operaţiuni militare, ceea ce înseamnă un sfert din veniturile din 2021.

Potrivit unei analize realizată de Forbes, în ediţia sa ucraineană, în această cifră nu sunt cuprinse cheltuielile stabile pentru apărare sau pierderile provocate economiei ţării. Anul trecut, toate veniturile bugetare ale Rusiei s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari.

Dacă în primăvară astfel de cheltuieli ar fi putut să pară destul de acceptabile, ţinând cont de faptul că Rusia încasa circa 1 miliard de euro pe zi pentru livrările sale de petrol şi gaze, în prezent situaţia este diferită.

Veniturile bugetului federal al Federației Ruse din exportul de petrol și gaze sunt în scădere. Rusia a pierdut deja cea mai mare parte din piața europeană de gaze după întreruperea furnizării Nord Stream. Sancțiunile asupra petrolului rusesc vor începe în decembrie.

Tags: