- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Proteste la Madrid. Aproximativ 25.000 de manifestanţi cer majorări salariale

03 Nov, 21:09 • stefan.vlad
Proteste la Madrid. Aproximativ 25.000 de persoane au protestat, joi, la apelul celor două sindicate importante spaniole, pentru a cere majorări salariale în contextul inflaţiei. Aceştia ameninţă că vor continua mobilizarea, în lipsa unui acord cu patronatele în negocierile pe care le desfăşoară, relatează AFP.
Proteste la Madrid. Aproximativ 25.000 de manifestanţi cer majorări salariale

Proteste la Madrid. Manifestanţii s-au adunat în mai multe locuri din capitală înainte de a se îndrepta spre Piaţa Mayor, din centrul Madridului. Ei au afişat o pancartă uriaşă pe care scria: „Salariu sau conflict”.

Angajaţii „au venit din toată Spania cu un slogan foarte clar: fie va fi o creştere a salariilor, fie conflictele în câmpul muncii vor creşte simţitor la noi pe parcursul anului viitor”, a declarat Unai Sordo, secretarul general al Confederaţiei Sindicale a Comisiilor Muncitorilor (Confederación Sindical de Comisiones Obreras – CCOO).

Citeşte şi: Spania lansează un nou pachet de măsuri pentru combaterea crizei energetice: Guvernul acordă 375 euro pentru fiecare gospodărie

Liderul sindicatului Uniunea Generală a Muncitorilor (Unión General de Trabajadores – UGT), Pepe Álvarez, a spus că ”bogăţia” trebuie ”distribuită” mai bine, ”să nu rămână în mâinile câtorva” persoane.

Proteste la Madrid

Manifestanţii au denunţat erodarea puterii de cumpărare şi inflaţia care în octombrie a ajuns la o rată de 7,3%, deşi este un nivel în scădere bruscă faţă de vârful atins în iulie (10,8%). Cu toate acestea, nivelul rămâne foarte ridicat, din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente.

Salariile sunt încă foarte mici, în timp ce preţurile produselor esenţiale au crescut, se plânge María Luisa Ortega, angajată în sectorul serviciilor.

Manifestaţiile s-au desfăşurat în paralel cu negocierile pe care Guvernul spaniol le desfăşoară cu sindicatele angajaţilor pentru o creştere a salariului minim brut, în prezent de 1.000 de euro pe lună pe o perioadă de 14 luni.

Partidul radical de stânga Podemos, un aliat al Partidului Socialist al lui Pedro Sánchez în cadrul coaliţiei de guvernământ, militează pentru o creştere considerabilă a salariului minim, de aproximativ 10%, pentru a lua în considerare inflaţia. În schimb, angajatorii spun că sunt îngrijoraţi de fluxul de numerar al companiilor, în special al celor mai mici.

Guvernul lui Pedro Sánchez s-a angajat să majoreze salariul minim la 60% din salariul mediu până la sfârşitul mandatului Parlamentului actual, în decembrie 2023, pentru a aduce salariul minim din Spania la nivelul celui al vecinilor săi europeni.