- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Raport ONU, despre schimbările climatice: ”Ritmul de creștere a nivelului global al mărilor s-a dublat și a atins un nou record”

22 Apr, 18:46 • Bucătaru Gabriela
Organizația Meteorologică Mondială (OMM), a anunțat vineri că nivelul global al mărilor crește într-un ritm mai mult decât dublu față de cel înregistrat în primul deceniu de măsurători, care a avut loc în perioada 1993-2002, și a atins anul trecut un nou record. Experții trag un semnal de alarmă și susțin că tendință va continua timp de milenii.
Raport ONU, despre schimbările climatice: ”Ritmul de creștere a nivelului global al mărilor s-a dublat și a atins un nou record”

Raport ONU, despre schimbările climatice. Raportul ONU privind ravagiile provocate de schimbările climatice indică faptul că acest fenomen este cauzat de topirea extremă a ghețarilor și nivelurile record de căldură din oceane care au contribuit la o creștere medie a nivelului mării de 4,62 mm pe an, în perioada 2013-2022, scrie Reuters. 

Citește și Topul căutărilor efectuate de români pe Google. Mașinile electrice, schimbările climatice și reciclarea sunt câteva dintre subiectele de interes

Raport ONU, despre schimbările climatice

Potrivit reprezentanților ONU, acest ritm este aproximativ dublu față de cel înregistrat în primul deceniu și anume în perioada 1993-2002, ceea ce duce la o creștere totală de peste 10 cm, de la începutul anilor 1990.

„Am pierdut deja acest joc al topirii ghețarilor și al creșterii nivelului mării, așa că este o veste proastă. Asta pentru că au fost deja emise niveluri atât de ridicate de gaze cu efect de seră încât apele vor continua să crească timp de mii de ani”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în cadrul unei conferințe de presă.
Mai mult, noul raport al ONU scoate la iveală o situație absolut îngrijorătoare. Experții spun că această creștere a nivelului mării amenință unele orașe de coastă și însăși existența unor state de joasă altitudine, cum ar fi insula Tuvalu.
Totodată, raportul anual al ONU, publicat cu doar o zi înainte de Ziua Pământului, arată că gheața de mare din Antarctica a scăzut până la minime record în iunie și iulie anul trecut. Oceanele au fost cele mai calde înregistrate vreodată, aproximativ 58% din suprafața lor înregistrând un val de căldură marină.
În timpul valurilor de căldură care au pârjolit Europa la propriu anul trecut, aproximativ 15.000 de persoane au murit mai precizează raportul.
Secretarul general al OMM a declarat că astfel de fenomene meteorologice extreme vor continua până în anii 2060, indiferent de măsurile pe care le vom lua pentru a reduce emisiile. Cu toate acestea el spune că încă mai există o șansă de a schimba lucrurile după aceea.

„Vestea bună ar fi că am putea să eliminăm treptat această tendință negativă și chiar să atingem limita de 1,5 grade (Celsius)”, a spus Taalas, care a subliniat că planurile climatice mai ambițioase ale țărilor din G7 care ar putea permite lumii să atingă ținta de temperatură stabilită la Paris în 2015.

Cercetătorii în domeniul climei nu au vești prea bune și avertizează că lumea ar putea depăși un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024.

Citește și Situație paradoxală: Proiecte de geoinginerie solară menite să limiteze încălzirea globală ar putea preveni refacerea găurii de ozon