- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Situație paradoxală: Proiecte de geoinginerie solară menite să limiteze încălzirea globală ar putea preveni refacerea găurii de ozon

14 Jan, 16:33 • Gabriela Andreescu
Gaura din stratul de ozon s-ar putea resorbi în decurs de patru decenii, au apreciat oamenii de ştiinţă. Cu toate acestea, potenţialele proiecte de geoinginerie solară menite să limiteze încălzirea globală ar putea pune frână acestui proces, avertizează aceiași specialiști.
Situație paradoxală: Proiecte de geoinginerie solară menite să limiteze încălzirea globală ar putea preveni refacerea găurii de ozon

Veștile din partea specialiștilor în ecologie sunt contradictorii. Vestea bună este că stratul de ozon va reveni la valorile din 1980 (înainte de apariţia găurii) până în 2066 deasupra Antarcticii, 2045 deasupra Arcticii şi 2040 în restul lumii, dacă politicile actuale rămân în vigoare. Pe de altă parte, specialiştii care au analizat în premieră şi efectele potenţiale asupra ozonului ale proiectelor de geoinginerie menite să limiteze încălzirea globală, au avertizat asupra efectelor nedorite ale acestora.

În ultimele decenii, cooperarea la nivel mondial i-a oferit şansa stratului de ozon de a se reface

„Eliminarea progresivă a aproape 99% dintre substanţele interzise care distrug ozonul a contribuit la conservarea stratului de ozon şi a contribuit în mod semnificativ la refacerea acestuia în stratosfera superioară şi la reducerea expunerii omului la radiaţii ultraviolete (UV) dăunătoare, de la soare”, au notat experţi mandataţi de ONU, citați de Agerpres.

Conform experților, gaura din stratul de ozon a fost creată de poluarea provocată de om, în special de clorofluorocarburi (CFC) emise în trecut de numeroase frigidere. Protocolul de la Montreal (Canada), semnat în 1987 şi ratificat de 195 de ţări, a redus în mod considerabil cantitatea de CFC din atmosferă, iar stratul de ozon se va putea reface complet, conform estimărilor ONU.

De la semnalarea problemei, organismele internaționale au început să ia măsuri pentru remedierea problemei. În 2016, Acordul de la Kigali prevedea eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze extrem de nocive pentru climă, utilizate în frigidere şi aparate de aer condiţionat. În cazul în care acordul este respectat, încălzirea globală ar putea fi redusă cu 0,5 grade Celsius până în 2100, au estimat deja experţii.

Citește și: Rolls Royce a marcat în 2022 cel mai bun an din istoria sa! Producătorului auto a livrat peste 6.000 de vehicule într-o perioadă de 12 luni

Totuși, specialiştii au analizat, în premieră, şi efectele potenţiale asupra ozonului ale proiectelor de geoinginerie menite să limiteze încălzirea globală. Aceștia au avertizat asupra efectelor nedorite ale respectivelor proiecte. Ideea aflată la baza acestora este adăugarea în mod intenţionat a particulelor fine în stratosferă pentru a reflecta o parte din razele solare. Un astfel de proiect ar implica injectarea unei cantităţi masive de particule de sulf în stratul superior al atmosferei.

Gaura din stratul de ozon s-ar putea resorbi în decurs de patru decenii, au apreciat oamenii de ştiinţă
Gaura din stratul de ozon s-ar putea resorbi în decurs de patru decenii, au apreciat oamenii de ştiinţă

Rezultatele studiilor au fost surprinzătoare: Aceste tehnologii ar replica o erupţie vulcanică similară cu cea din 1991 a vulcanului Pinatubo din Filipine, care a scăzut temperatura cu 1 grad Celsius. Însă, nivelul ozonului a fost afectat în anii care au urmat, a remarcat John Pyle, co-preşedinte al grupului ştiinţific care caută soluţii pentru ONU pentru refacerea stratului de ozon.

O injectare de particule în atmosferă „ar putea avea avea drept consecinţă o reducere gravă a nivelului de ozon„, a avertizat el. „Există o mulţime de incertitudini”, a adăugat specialistul.

Planeta s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius comparativ cu era preindustrială, ceea ce conduce deja la o multiplicare a valurilor de căldură, a inundaţiilor şi a furtunilor. Comunitatea internaţională se angajează să limiteze această încălzire la mult sub +2 grade Celsius, preferabil +1,5 grade Celsius. Însă, politicile actuale indică o creştere a temperaturii cu 2,8 grade Celsius până la sfârşitul secolului, cu mult peste limitele prevăzute în Acordul de la Paris, potrivit Naţiunilor Unite.

Proiectele de geoinginerie sunt uneori prezentate drept o soluţie pentru a se economisi timp, însă oamenii de ştiinţă au avertizat deja asupra pericolelor asociate acestor tehnologii.

O modificare intenţionată a radiaţiei solare ar putea, spre exemplu, să perturbe regimul musonic din Asia de Sud şi Africa de Vest şi să distrugă astfel culturile de care depind sute de milioane de oameni, conform unor studii deja publicate.

O injecţie de particule care a fost simulată deasupra Antarcticii a avut rezultate mixte. Aceasta ar reduce cu certitudine temperatura globală cu 0,5 grade Celsius în decurs de douăzeci de ani, însă gaura din stratul de ozon ar reveni la niveluri apropiate de cele din anii 1990.

„Cel mai simplu este să nu se mai elibereze gaze cu efect de seră în atmosferă”, a declarat John Pyle. „Iar acest lucru este dificil”, a adăugat el.

Citește și: Avertisment Greenpeace: aragazul pe gaz metan, sursă de poluare. Gătitul la aragaz provoacă astm la peste 12% din totalul cazurilor la copiii din UE

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult