- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Războiul din Ucraina a provocat cel mai mare exod din epoca contemporană. Peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului lui Putin

21 Feb, 11:51 • Bucătaru Gabriela
La aproape un an de la invazia rusă din Ucraina, războiul lui Putin este departe de a se fi încheiat. De la începutul conflictului și până în prezent, peste opt milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească țara și să caute refugiu în Europa, arată datele unui raport publicat de Crucea Roşie.
Războiul din Ucraina a provocat cel mai mare exod din epoca contemporană. Peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului lui Putin

Peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiul lui Putin. Documentul publicat cu doar câteva zile înainte de data de 24 februarie, atunci când se împlinește un an de la începutul războiului din Ucraina, arată că ONG-ul a îngrijit 14,8 milioane de oameni pe parcursul celor 12 luni de conflict, potrivit Rador. 

Peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului lui Putin

Crucea Roșie avertizează în raportul său că războiul lui Putin este departe de a lua sfârșit în condițiile în care confruntările, decesele, distrugerea infrastructurilor și deplasările nu se opresc. Mai mult, ONG-ul subliniază faptul că sprijinul umanitar este în continuare esențial în această perioadă extrem de dificilă.

Pe parcursul celor 12 luni de la invazia rusă din Ucraina peste 1,2 milioane de case au fost avariate sau distruse; 16 milioane de ucraineni au avut nevoie de apă, salubritate și asistență în materie de igienă; iar 14,5 milioane de oameni au avut nevoie de ajutor umanitar de sănătate, potrivit raportului Crucii Roșii.

Războiul lui Putin a provocat cel mai mare exod din epoca contemporană, iar în prezent se estimează că în țările europene există peste 7 milioane de persoane strămutate interne și 8 milioane de refugiați. Potrivit organizației neguvernamentale, peste 90%  dintre refugiați sunt femei, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile.

Spania este una dintre țările europene unde s-au refugiat cei mai mulți ucraineni. La un an de la începutul conflictului, aici se află peste 48.389 de persoane în centrele de primire.

Crucea Roșie Spaniolă este una dintre entitățile care gestionează primirea persoanelor care solicită Protecție Internațională, un sistem coordonat de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor, și se ocupă de acordarea de azil ucrainenilor care au fost nevoiți să fugă din Ucraina.

De asemenea, pentru refugiații din Ucraina, Ministerul Incluziunii din Spania a lansat un program de plasament care, deocamdată, a fost lansat doar în Madrid, Barcelona, ​​​​Malaga și Murcia. Acest program prevede ca familiile rezidente în Spania care doresc acest lucru – și sunt acreditate – pot primi familiile ucrainene în casele lor, cu însoțire profesională pentru traducere și sprijin psihologic și juridic. Există peste 500 de case candidate, dintre care 82 oferă deja adăpost familiilor de refugiați la Barcelona și Madrid.

Citește și Războiul din Ucraina bagă Germania în datorii. 160 de miliarde de euro vor mai cheltui nemții până în decembrie. Prognoza creșterii economiei, negativă