- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Războiul din Ucraina l-a sărăcit pe Putin! În nouă luni, Rusia ar fi cheltuit 82 de miliarde de dolari

29 Nov, 15:53 • Gorgorin iulia
Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susţinerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.
Războiul din Ucraina l-a sărăcit pe Putin! În nouă luni, Rusia ar fi cheltuit 82 de miliarde de dolari

În cele nouă luni de război în Ucraina, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari doar pe operaţiuni militare, ceea ce înseamnă un sfert din veniturile din 2021.

Potrivit unei analize realizată de Forbes, în ediţia sa ucraineană, în această cifră nu sunt cuprinse cheltuielile stabile pentru apărare sau pierderile provocate economiei ţării.

Anul trecut, toate veniturile bugetare ale Rusiei s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari.

Dacă în primăvară astfel de cheltuieli ar fi putut să pară destul de acceptabile, ţinând cont de faptul că Rusia încasa circa 1 miliard de euro pe zi pentru livrările sale de petrol şi gaze, în prezent situaţia este diferită.

Citiți și: UE pregătește al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: ”Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia”

Veniturile bugetului federal al Federației Ruse din exportul de petrol și gaze sunt în scădere. Rusia a pierdut deja cea mai mare parte din piața europeană de gaze după întreruperea furnizării Nord Stream. Sancțiunile asupra petrolului rusesc vor începe în decembrie.

Odată cu trecerea timpului, războiul Moscovei în Ucraina cere tot mai mulţi bani. În toamnă, costul cheltuielilor pentru efortul de război s-a dublat pentru Federaţia Rusă. În acest moment, războiul necesită minimum 10 miliarde de dolari pe lună, conform estimărilor făcute de experţi consultaţi de Forbes.ua.

Câți bani câștigă pe lună militarii ruși care participă la războiul din Ucraina

Soldaţii armatei ruse angajaţi prin contract, care participă la războiul din Ucraina, li se promite o remunerație de 200.000 de ruble pe lună, plus bonusuri suplimentare.

În medie, Moscova cheltuieşte aproximativ 200 de dolari pe zi pentru un soldat. În octombrie, Rusia a crescut brusc numărul trupelor sale datorită aşa-zisei mobilizări „parţiale”.

Astfel, cei 300.000 de mobilizaţi vor costa bugetul rus încă 1,8 miliarde de dolari pe lună. În plus, autorităţile ruse vor trebui să majoreze cheltuielile pentru aprovizionare şi muniţii.

Costul total al salariilor militarilor implicaţi în ostilităţile din Ucraina este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare.

În acelaşi timp, în ultimele două luni, a crescut brusc numărul pierderilor în rândul militarilor Federaţiei Ruse, parţial din cauza aducerii pe front a rezerviştilor insuficient pregătiţi pentru lupte.

Dacă în vară valoarea despăgubirilor pentru militarii morţi şi răniţi era estimată la aproximativ 1 miliard de dolari lunar, în ultima lună a războiului din Ucraina aceasta a crescut la peste 3,5 miliarde de dolari.

Peste 17.000 de soldați ruși au murit într-o lună

Potrivit Statului Major General ar forţelor armate ucrainene, în decurs de o lună, între 24 octombrie şi 24 noiembrie, şi-au pierdut viaţa în conflictul din Ucraina un număr record de soldaţi ruşi – 17.470. Este chiar mai mult decât în prima lună a războiului declanşat de Kremlin, conform Forbes.ua.

Pentru fiecare dintre ei, familia militarului ar trebui să primească 7,4 milioane de ruble sau aproximativ 110.000 de dolari, conform Agerpres.

Numărul celor grav răniţi cărora li se cuvine plata unor indemnizaţii este aproximativ de două ori mai mare. Suma indemnizaţiilor pentru această categorie de militari se ridică în prezent la trei milioane de ruble.

Rusia a pierdut peste 1.500 de ofiţeri, între care aproximativ 160 de generali şi colonei – de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul acesta, conform unui bilanţ întocmit din surse deschise şi citat de The Independent.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, sugerase în cursul acestei luni, în timp ce forţele ruse se retrăgeau din Herson (de pe malul drept al Niprului) că forţele Rusiei şi Ucrainei au suferit fiecare pierderi de ordinul a circa 100.000 de militari fiecare în cursul ostilităţilor.

Rusia față-n față cu o prăbușire inevitabilă! Vladimir Putin singurul responsabil pentru eșecul țării