- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii trebuie să ia măsuri de precauție când fac țuică. Care sunt amenzile în caz de nerespectare a normelor Guvernului

05 Oct, 10:19 • Oprea Alina
Amenzi uriașe pentru cei care produs țuică în incinta proprie. Vorbim de amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei pentru o cantitate mai mare de 200 de litri
Românii trebuie să ia măsuri de precauție când fac țuică. Care sunt amenzile în caz de nerespectare a normelor Guvernului

Se poate spune că dispunem de niște vremuri învechite, iar controlul statului nu ar trebui să mai fie asupra propriilor incinte. Totuși, atunci când este vorba de prepararea rachiului sau a țuicii, Guvernul a luat niște decizii standard. Orice înseamnă peste 200 de litri de țuică, oamenii vor plăti amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei, lucru ce poate fi îmbugurător, întrucât limita era de 50 de litri înainte de această nouă decizie. Ceea ce mai poate fi menționat în această problematică este faptul că amenzile acordate în contextul acestei situații erau mai mici, însă Guvernul a decis să le mărească.

Ciitește și: Care este istoria alcoolismului în Romania: acum 150 de ani, țăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici

Țuică

Producătorii de țuică afectați

Intenția trebuie anunțată în cadrul autorității vamale pentru a putea ciontinua procesul. În această delarație, producătorul trebuie să menționeze care va fi prima materie primă folosită, dar și ce cantitate va fi produsă. Acest demers va avea un impact major asupra producătorilor, precum Vlad Gheorghe, președintele OIPA Lgume-Fructe a spus, deoarece grija trebuie să fie foarte mare, chiar dacă vorbim de o limită de 200 de litri și nu de 50.

”Întrebarea mea era: Zonele astea care sunt preponderente, cu pruni, livezi, zona montană. Dacă acolo e pe Obârșia Lotrului, acolo e tradiția lui specifică. Palincăriile renumite, oare ce ar însemna pentru ei acolo o introducere a acestor cote?

Asta este o aberație. Dar încă o dată spun. Nu ne dezicem de obligațiile statului român? Dar atâtea obligații… Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el?”, a comunicat Vlad Gheorghe, președintele OIPA Legume-Fructe pentru Antena 3 CNN.

Declarația președintelui OIPA Legume-Fructe a pus accentul asupra celor care dispun de propriile livezi de foarte mult tim și asupra satelor și zonelor care au în sânge această tradiție de producție a rachiulu, a pălincii. Totodată, Guvernul aplică aceste amenzi și aceste politici pentru oricine produce pălincă, iar Vlad Gheorghe pune accentul asupra faptului că există prea multe obligații.

Citește și: STUDIU: Românii obișnuiesc să-și înece amarul în alcool. Țara noastră ocupă locul 14 referitor la consum „Prefer țuica, palinca de casă”