- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia acuză România că a trimis mercenari să lupte pentru Ucraina. „Asta duce la o prelungire a ostilităţilor!”

03 Nov, 10:42 • Cornel Ghimeșan
Occidentul s-a consolidat ca parte a conflictului din Ucraina deoarece a trimis mercenari să ia parte la luptă, a anunţat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. Conform oficialului de la Moscova, România ar fi una dintre ţările cu cel mai mare număr de oameni trimişi în zona de conflict.
Rusia acuză România că a trimis mercenari să lupte pentru Ucraina. Asta duce la o prelungire a ostilităţilor!

Rusia acuză România că a trimis mercenari să lupte pentru Ucraina. „O astfel de asistență din partea țărilor occidentale duce la o prelungire a ostilităților și crește gradul de implicare a acestora în ceea ce se întâmplă în Ucraina, consolidându-le în statutul de parte la conflict”, a spus Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

„Cele mai mari grupuri au venit din Polonia, Statele Unite, Canada, România și Marea Britanie, în ciuda faptului că în multe țări mercenarismul este interzis legal și urmărit penal. Peste 3.000 de luptători străini au fost uciși, același număr s-a întors acasă”, a mai adăuagt oficialul de la Moscova, precizând că în cele opt luni ale conflictului armat, peste 8.000 de mercenari străini au fost recrutați de eforturile țărilor occidentale.

Citeşte şi: Rușii nu se lasă de retorica armelor nucleare. Medvedev: „Ce este aceasta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial?”

Pe de altă parte, războiul pornit de ruși în Ucraina nu se va încheia prea curând, a avertizat Mircea Geoană, secretarul general ajunct al NATO. „Nu vedem de aici, de la Bruxelles (n.r. – sediul NATO în Europa), ca acest conflict să se termine curând”, a transmis Mircea Geoană, în cadrul Galei EY România 30. Amenințările lui Vladimir Putin sunt luate în serios de către NATO, dar alianța nu a văzut mișcări de arme nucleare, a mai adăugat Mircea Geoană: „Vedem ameninţări. Dar nu am văzut din partea Rusiei mişcări ale armelor nucleare. Întărim flancul estic, aducem mai multe resurse in Romania”.

Citeşte şi: Ucrainenii riscă să tremure de frig la iarnă. Bombardamentele Rusiei au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a țării

De la Moscova, Vladimir Putin susține că și-a îndeplinit obiectivele militare din Ucraina și a ordonat instituțiilor publice din Rusia ridicarea vizelor pentru acces în ţară, inclusiv pentru turiștii din statele „neprietenoase”. Decretul prezidențial a fost semnat pe 30 octombrie. Astfel, guvernul de la Moscova poate facilita turismul fără vize și călătoriile de afaceri, educaționale, de sport și culturale, indiferent de țările din care provin, deci chiar dacă statele respective nu oferă vize cetățenilor ruși. Rusia se va deschide total, a promis Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a stabilit un termen limită în iunie 2023 pentru ca executivul să implementeze decizia, împreună cu FSB. De asemenea, Putin a cerut creșterea numărului de zboruri, extinderea vizelor turistice și înnoirea programului e-visa pentru cetățenii din lista „țărilor prietenoase”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult