- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rusia produce mai puțin petrol. Efectele sancțiunilor se resimt. Kremlinul vrea să își refacă relații pe piață

10 Feb, 19:44 • Polojan Tudor
Producția de petrol a Rusiei se va reduce cu 5% începând cu luna martie. Procentul reprezintă aproximativ 500.000 de barili pe zi.
Rusia produce mai puțin petrol. Efectele sancțiunilor se resimt. Kremlinul vrea să își refacă relații pe piață

Se pare că Rusia resimte efectele sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană , astfel că urmează să își reducă producția de petrol începând cu luna martie a acestui. Anunțul a fost făcut chiar de către Alexander Novak, vicepremierul rus, scrie digi24.ro.

5% din producția zilnică de țiței a țării echivalează cu aproximativ 500.000 de barili pe zi. Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele derivate din petrol care sunt exportate din Rusia.

În data de 5 decembrie 2022, Uniunea Europeană, G7, și Australia au convenit să interzică marilor companii din occident să furnizeze servicii de asigurări, brokeraj sau finanțare navelor care transportă petrol rusesc cu un preț mai mare de 60 de dolari pe baril, drept sancțiune asupra Rusiei care a invadat Ucraina. La scurt timp după, UE a impus interzicerea achizițiilor de produse petroliere rafinate din Rusia, de la 5 februarie 223.

„În prezent vindem întreaga cantitate de țiței produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ. Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă”, a mai spus vicepremierul rus.

Te-ar mai putea interesa și: Concedieri masive în România. Află dacă ești pe lista salariaților care riscă să își piardă locul de muncă

Rusia scade producția de petrol din martie/ sursa foto: hotnews.ro
Rusia scade producția de petrol din martie/ sursa foto: hotnews.ro

Plafonul pentru prețul la petrol, pus degeaba

Rușii sunt de părere că „plafonul de preţ” introdus la vânzările de ţiţei şi produse ruseşti este, de fapt, o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale.

Se pare că, în ciuda sancțiunilor impuse de UE, producția de țiței a Rusiei a crescut cu 2%. În 2022, Rusia a produs 535 milioane de tone, adică 10,7 milioane de barili pe zi, din cauza majorărilor de pe piața asiatică.

Informează-te și în legătură cu: Cresc prețurile biletelor de avion. Ce soluții au găsit turiștii ca să fenteze majorările. Avantajul zborurilor combinate

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult