- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

S-a decis care e „Țara Anului 2023”. Majoritatea românilor o aleg în fiecare an ca destinație de vacanță

24 Dec, 13:09 • Cornel Ghimeșan
A fost aleasă "Țara Anului 2023". Ținând cont de contextul global dificil marcat de conflicte dure, revista The Economist a desemnat pentru acest an o țară care a reușit să se dezvolte cel mai mult în aceste condiții dificile.
S-a decis care e Țara Anului 2023. Majoritatea românilor o aleg în fiecare an ca destinație de vacanță

Țara Anului 2023. Vorbim despre o țară din Europa, care a cunoscut schimbări remarcabile în 2023. Cu toate că și Ucraina și Republica Moldova au fost luate în considerare, jurnaliștii de la The Economist s-au oprit asupra unei alte țări civilizate și foarte vizitate de numeroși români, apreciindu-i progresele semnificative.

Revista a explicat că în 2023 au fost războaie, s-au instaurat regimuri autocratice, dar cu toate acestea au existat locuri care au reușit să-și îmbunătățeascp situația și să ofere exemple de reziliență și evoluție pozitivă.

Citește și Românii sunt furați la facturi chiar de companiile de energie. Cum se aplică schema

„Istoricii nu vor privi înapoi la 2023 ca la un an fericit pentru omenire. Au izbucnit războaie, au fost instaurate regimuri autocratice, iar în multe ţări oamenii puternici au încălcat legile şi au îngrădit libertăţile. Acesta este fundalul sumbru al premiului nostru anual ‘ţara anului’.

Dacă premiul nostru ar fi fost pentru rezistenţa oamenilor obişnuiţi în faţa ororii, ar fi existat o mulţime de candidaţi, de la palestinienii şi israelienii în conflictul lor acerb până la sudanezii care fug în timp ce ţara lor face implozie.

Cu toate acestea, de când am început să desemnăm ţara anului, în 2013, am căutat să recunoaştem ceva diferit: locul care s-a îmbunătăţit cel mai mult”, a transmis redacția The Economist.

Care e Țara Anului 2023

Ucrainei și Republicii Moldova i-au fost recunoscute meritele pentru faptul că au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocrați. Ucraina a fost premiată anul trecut, iar Moldova a primit acest premiu în 2021. „Nu se poate spune că viaţa în Ucraina s-a îmbunătăţit, dar ţara şi-a continuat cu curaj lupta sa împotriva maşinăriei de război a lui Vladimir Putin, în ciuda unei ezitări din partea susţinătorilor săi occidentali. Moldova a rezistat intimidării ruseşti. Finlanda s-a alăturat alianţei NATO şi Suedia o va urma în curând. În Asia, o serie de ţări şi-au păstrat cumpătul în faţa agresiunii chineze, adesea în colaborare cu America”, menţionează The Economist.

Citește și Unul din patru români lucrează în retail, industria având aproape 1 milion de angajați

După o lungă analiză, The Economist a decis că „Țara Anului 2023” este Grecia. Cu zece ani în urmă, țara era îngropată în datorii, însă a reușit să-și revină și să ajungă în fruntea clasamentului.

„Grecia arată că, din pragul colapsului, este posibil să se adopte reforme economice dure şi sensibile, să se reconstruiască contractul social, să se dea dovadă de patriotism reţinut – şi totuşi să se câştige alegerile”, arată The Economist.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult