- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Stimulente fiscale pentru maşinile electrice în Europa. Ce se întâmplă în România

20 May, 18:11 • Cornel Ghimeșan
În contextul creșterii interesului pentru mașinile electrice, multe țări europene au adoptat politici fiscale și stimulente pentru a încuraja achiziționarea și utilizarea acestor vehicule ecologice. Cu toate acestea, natura și nivelul acestor stimulente variază semnificativ între diferite state, conform datelor recente publicate de Asociația Europeană a Constructorilor de Automobile.
Stimulente fiscale pentru maşinile electrice în Europa. Ce se întâmplă în România

Toate statele membre ale UE oferă anumite forme de beneficii fiscale pentru mașinile electrice, însă acestea sunt extrem de variate. În timp ce unele țări oferă stimulente pentru achiziționarea și deținerea mașinilor electrice, altele nu oferă niciun fel de sprijin fiscal. Avantajele fiscale pentru mașinile electrice deținute de companii sunt mai puțin comune, fiind oferite doar în 17 state membre.

Stimulente fiscale pentru maşinile electrice în Europa

Situația în diverse ţări europene:

  • Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Letonia și Slovacia nu oferă stimulente pentru achiziționarea mașinilor electrice;
  • Doar cinci țări membre ale UE oferă stimulente pentru infrastructura de încărcare;
  • În Germania și Franța, două piețe majore pentru mașinile electrice, subvențiile au fost reduse sau eliminate complet, reflectând o tendință la nivel european.

Citeşte şi: Mașinile electrice își pierd din popularitate în 2024. Obiectivele climatice, tot mai greu de atins 

Până anul trecut, România a acordat cele mai mari stimulente din Europa pentru achiziționarea mașinilor electrice. Cu toate acestea, începând cu acest an, România a redus sau eliminat unele dintre aceste stimulente, inclusiv valoarea ecotichetului pentru programul Rabla.

Pe de altă parte, decizii recente în Germania și Franța au condus la restricționarea sau eliminarea subvențiilor pentru mașinile electrice, reflectând o schimbare de abordare în politica fiscală.

Citeşte şi: Românii își pierd interesul pentru mașinile full electrice. Vânzările au scăzut cu 18% în doar o lună

În concluzie, stimulentele fiscale pentru mașinile electrice variază semnificativ în Europa, cu unele țări oferind sprijin considerabil, iar altele adoptând politici mai restrictive sau eliminând subvențiile în totalitate. Aceste schimbări pot influența deciziile de achiziționare a mașinilor electrice și pot avea un impact semnificativ asupra pieței auto ecologice în Europa.

Avantajele fiscale și stimulente acordă statele europene pentru achiziția de mașini electrice pot fi consultate AICI.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult